top of page

De huid in relatie tot de darmen


Huidflora en darmflora en het immuunsysteem:

De huid heeft een oppervlakte van ongeveer 2 m2, de darmen hebben een oppervlakte van ± 400-600 m2. Zowel de huid als de darmen beschikken over een microbiota, ook wel flora genoemd (huidflora en darmflora) bestaande uit voornamelijk bacteriën die essentieel zijn voor de bescherming tegen het externe milieu ofwel invloeden van buitenaf. De microbiota in de darmen en op de huid bevatten goede bacteriën die zelf antibiotica aanmaken tegen schadelijke micro-organismen zoals andere bacteriën en schimmels. Ze zijn daarmee en op andere manieren direct betrokken bij je eigen immuunsysteem. Zo'n groot oppervlak aan flora vraagt om goede zorg, want het kan anders gauw uit balans raken en je immuunsysteem verzwakken.

De rol van de huid en darmen bij je immuunsysteem:

Nog te weinig mensen zijn bekend met de grote rol die de darmen spelen bij je gezondheid, het immuunsysteem en dus daarmee je weerstand. In de loop der jaren wordt er gelukkig meer over geschreven en komen speciale producten zoals pre- en probiotica op de markt. Ook wordt er meer aandacht besteed aan darmziekten, darmkanker en hoe je kan zorgen voor een gezonde darm. Gelukkig, want het aantal mensen met darmkanker neemt schrikbarend toe.

Wanneer het immuunsysteem in de darmen over z'n toeren raakt, komen er meer afvalstoffen vrij, waardoor lever, nieren, blaas en hormoonhuishouding extra belast worden. Het immuunsysteem in de darmen staat via het lymfesysteem in direct contact met het lymfesysteem in o.a. de huid, longen, slijmviezen. Zie ook mijn Blog over MIS ofwel Mucosa lymphoid Immune System 21-9-2014).

Hierdoor kan ook de huid direct of indirect reageren op een verstoorde darmwerking. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals sporenelementen, mineralen, essentiële vetten, etc kunnen optreden wanneer de darmen deze stoffen niet goed meer kunnen opnemen en/of vitaminen zelf aan kunnen maken. Dan krijgt ook de huid met deze tekorten te maken en zullen o.a. mede hierdoor verstoringen zoals eczeem, huiduitslag, droge huid, verouderde huid, pigmentvlekken, en acne kunnen optreden. De pH ofwel zuurgraad in de darmen heeft mogelijk ook een directe danwel indirecte invloed op de pH van de huid. Een gezonde huid begint in de darmen:

Een goede zorg voor de huid betekent eigenlijk dus een goede zorg voor je darmen. Wat kan je doen aan het verbeteren van de gezondheid van je darmen?

 • voorkom onnodige stress en zorg voor voldoende rust en ontspanning (meditatie, yoga etc)

 • geniet van je leven

 • beweeg voldoende (regelmatig wandelen, sport)

 • leef volgens je Ayurvedische constitutie: Vata, Pitta, Kapha (zie ook o.a. op www.natuurdietisten.nl)

 • eet gezond, eet bijvoorbeeld zoals je voorouders paleolytisch (zie paleodieet)

 • beperk zoet, zoete dranken, alcohol en koffie

 • matig met zuivel en vlees

 • matig met tarwe en granen, eet af en toe eens glutenvrij

 • eet indien mogelijk biologisch of scharrel producten

 • eet ruim groenten en fruit

 • eet vooral vitaminen uit seizoensproducten (groenten en fruit)

 • gebruik prebiotica (vezels voor goede darmfunctie) zoals inuline en psyllium vezels en eventueel - liefst in overleg met therapeut - probiotica (bacteriën voor de darm)

Wanneer al deze maatregelen niet voldoende helpen, raadpleeg dan een deskundige (huid-)therapeut, natuurdiëtist or orthomoleculair therapeut voor verdere adviezen.

Graag zie ik je reactie op deze blog met jouw ervaringen en eventuele feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"

Namaste,

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut

Bronnen: o.a. Marijke de Waal Malefijt, natuurdiëtist via www.natuurdietisten.nl en www.gottswaal.nl , Opleiding darmtherapie RP Vitamino & Ortholinea, Ralf Abels

Foto: http://www.slideshare.net/MBashir17/mucosal-immunity-34531723

338 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page