top of page
 
 
 
IMG-20190520-WA0001.jpg
 
Marcelline Goyen

Wie ben ik?

Mooi dat je deze website over de huid en de darmen bezoekt. Mijn naam is Marcelline Goyen en ik 'ben' auteur, spreker, trainer en erkend huidtherapeut (1999, Hogeschool Utrecht) en darmtherapeut (2009) en ben deze website gestart. Als paramedicus ben ik tevens kwaliteits-geregistreerd bij het KP (Kwaliteitsregister Paramedici. Direct na mijn afstuderen ben ik gestart met mijn eigen praktijk Huidtherapie Haaften en daar groeide mijn behoefte om te achterhalen hoe bepaalde huidaandoeningen ontstonden. Ik ben dol op mijn hond en wandel er graag mee, ook ben ik regelmatig creatief bezig zoals met tekenen en schilderen, yoga, mooie muziek en hou ik van quality time met mijn vrienden en familie. 

 

Mijn missie is gelijk ook mijn passie: het delen van kennis en inzichten over de relatie tussen de huid en de darmen en het laten zien dat de huid van binnenuit gevoed wordt via gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Mijn motto is dan ook: “Een gezonde huid komt van buiten- èn van binnenuit!”.
 

Hoe kwam ik op de huid-darm connectie?
In mijn praktijk werd mijn aandacht al snel getrokken naar de invloed van de darmen en spijsvertering en dus ook van voedsel. Zelf heb ik een gevoelig darmstelsel, mogelijk vanwege mijn hoog sensitiviteit (HSP) en ook veel van mijn cliënten bleken HSP-er te zijn en/of gevoelige darmen of darmklachten te hebben. Veel van de tips en diëten die ik gaf in mijn praktijk, heb ik vaak– als nieuwsgierig therapeut – eerst zelf getest. Eén ding werd mij heel duidelijk: dat wat je eet en hoe je je daar bij voelt, is van grote invloed op je gestel en zeker ook op je darmen en je huid. Mijn oude trouwe hondje Bobby is 20 jaar geworden (RIP 4-2019) en dat kwam vooral omdat ik al jaren haar eigen eten kookte, bestaande uit zilvervliesrijst, groenten (o.a. broccoli) en rundvlees. Dat bevestigde mij nog meer in de rol van voeding!

 

Hoe gezond leef ik zelf?

Op een congres waar ik zou spreken merkte ik dat men mij in de pauzes in de gaten hield om te zien wat ik daar at. Opluchting alom toen ook ik een lekker zoet taartje verorberde, waar ik overigens later op de avond ook een opgeblazen buik van kreeg. Zelf ben ik qua ‘gezonde leefstijl’ dus niet ‘heilig’. Uiteraard eet ik zoveel mogelijk biologisch en flexitarisch (zelden vlees, regelmatig vis), ben ik dol op veel groenten en fruit en matig ik de consumptie van tarwe, gluten en zuivel. Toch hou ik ook op z’n tijd van een glas wijn bij het eten of heel soms een patatje ‘rotzooi’. Mijn leven hou ik zoveel mogelijk in balans door mijn hart te volgen, bezig te zijn met zingeving en creativiteit. Het luisteren naar en ook zelf maken van muziek, 't beoefenen van yoga (yin, balance en hata), creatief bezig zijn en wandelingen met mijn hond helpen me om te ‘aarden’, maar ook ik kan stress en veel prikkels niet altijd makkelijk onder gezonde controle houden. Dus ‘ik ben ook maar een mens’.

Hoe makkelijk is overstap naar een gezonde(re) leefstijl?
Daarnaast heb ik – mede zelf - ervaren hoe het is om een leefstijl die je jarenlang sluipenderwijs hebt ontwikkeld, inclusief ‘slechte gewoontes’ en ‘zwakke momenten’, om te buigen naar een structurele gezonde leefstijl. Dat gaat vaak met vallen en opstaan. Mij lukt het dus zo'n 90%.... en ook om mij heen zie ik mensen zoeken naar de juiste balans. ‘Its all about balance”, zeg ik regelmatig, “doe je best en met plezier, want stress werkt sowieso averechts”. Liever af en toe ook lekker genieten van iets lekkers waar je blij van wordt, dan hou je het steeds makkelijker vol!
Zo heb ik enorm respect ontwikkeld voor cliënten van mij die, vanwege hun ernstige huidproblemen, wèl heel consequent hun dieet volhielden. En gelukkig meestal met effect, dus ze werden er uiteindelijk ook voor beloond!

 

Publicatie boek ‘De huid-darm connectie’ (2019)
Na de vele mooie resultaten die ik in mijn praktijk zag door een ander voedingspatroon en leefstijl, wilde ik deze huid-darm relatie verder onderzoeken en dook ik daarvoor de wetenschappelijke literatuur in. Zo'n 7 jaar heel veel lezen, schrijven en herschrijven resulteerde in mijn 1e boek ‘De huid-darm connectie’, publicatie 4-2019.
Sindsdien is de tijd rijp om deze huid-darm visie in de wereld te verspreiden, zodat meer en meer mensen met chronische huidklachten daadwerkelijk geholpen kunnen worden door het activeren van hun zelf genezend vermogen.

Publicatie boek ‘De wonderlijke samenwerking tussen huid & darm’ (7-2023)

Vier jaar na het publiceren van mijn eerste boek vond ik de tijd om een tweede boek te schrijven. Ik wilde al langer een 'eenvoudige versie' van mijn eerste boek maken, zodat ook mensen die niet werkzaam zijn in de (huid-)zorg, over dit mooie onderwerp zouden kunnen lezen. Daarom heb ik een 'beknopte en makkelijk leesbare samenvatting gemaakt' van het eerste boek en daar ook nog een aantal praktijkvoorbeelden in verwerkt en globale tips voor een gezonde huid en gezonde darmen. 

Wat doe ik nu? 

Sinds het uitgeven van mijn 1e boek 'De huid-darm connectie' (1e druk 4-2019 en inmiddels 8e druk 10-2023) en ook mijn tweede boek 'De wonderlijke samenwerking tussen huid & darm' (7-2023) richt ik mij 100% op het delen van mijn kennis over de huid en de darmen. Dit doe ik via mijn boeken, het geven van lezingen, onderwijs, het schrijven van artikelen voor diverse tijdschriften en vakbladen en het delen van informatie via social media (LinkedIn, Instagram, Facebook) en blogs. Om deze redenen werk ik daarom niet meer in mijn praktijk als huidtherapeut en neem ik geen cliënten meer aan. Sinds medio 2019 verwijs ik graag mensen met huid en/of darmproblemen door naar mijn dierbare collega Cynthia, zie CONTACT voor haar adresgegevens.
 

Heb je toch nog een vraag over jouw huidprobleem, dan mag je Cynthia altijd via het CONTACTFORMULIER onderaan de pagina benaderen voor advies. Cynthia kan dan met je mee gaan denken en je helpen in het begeleiden naar herstel.

 

 

Voor meer informatie over mijn boeken: KLIK HIER

Mocht je één van mijn boeken direct willen bestellen: KLIK HIER VOOR DE WEBSHOP. 

Marcelline Goyen,

Huidtherapeut

bottom of page