top of page
Huidtherapie Haaften

Recepten voor een gezonde huid

 
Huid Recepten
 
“Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit”

 

Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit werk ik als huidtherapeut graag met zo natuurlijk en biologisch mogelijke producten, eigenlijk logisch toch? Een aantal producten die ik in de praktijk gebruik zijn ook aan te schaffen voor thuisgebruik. Ook zijn er middeltjes en manieren om thuis je huid nog verder op te knappen zoals met zelf te maken natuurlijke maskers, peelings en scrubs. Voor degene die het leuk vindt om thuis aan de slag te gaan heb ik hieronder een aantal recepten opgeschreven die ik zelf ook aangenaam vind werken. 

FRUITZUURPEELING MET TOMAAT

August 26, 2014

Een fruitzuurpeeling zorgt door o.a. de zure waarde (pH) ervoor dat de huid gaat afschilferen en daardoor gladder wordt. De meeste fruitzuren die in praktijken gebruikt worden zijn heel laag in de pH. Een voorbeeld van een zelf te maken fruitzuurpeeling met een mildere pH, net aan de ondergrens van de gezonde huid pH, is tomaat.

 

Voor wie?

In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor tomaat. Vooral bij acne en onrustige huid alsook bij een verouderde of verslapte huid is deze peeling erg gunstig.

 

Wat heb je nodig?

Gebruik voor de behandeling het liefst biologische tomaten die nog niet zo rood zijn. Hoe roder de tomaat, hoe roder de huid (tijdelijk) kan kleuren en dat is niet zo handig.

 

Hoe gebruik je het masker?

Verwijder make-up en reinig de huid met lauw warm water en eventueel met een milde reiniging. Dep je huid daarna droog met een schone tissue.

Snijd twee plakjes van de tomaat af, ga voor de spiegel staan en pak in elke  hand een plakje en smeer je huid goed in. Pas op dat het zure vocht niet in je ogen komt, want dit brandt op je oogbol. Verwijder pitjes en laat het geheel opdrogen. Daarna kan je dit nog eens herhalen of een voedende creme aanbrengen over het tomatenmasker heen.

 

Hoe vaak?

In principe kan je dit masker als kuur 1-2 weken elke dag toe passen en daarna als onderhoud regelmatig herhalen. Blijf je huid steeds in de gaten houden en kijken of het niet te droog wordt of geïrriteerd raakt. Wanneer de huid niet goed reageert, moet je direct stoppen.

 

Wat zit er in? De tomaat heeft als eigenschap dat het hele gezonde stoffen bevat zoals lycopeen en SOD ofwel superoxidase dismutase. Lycopeen heeft ontstekingsremmende eigenschappen en SOD is een enzym dat betrokken is bij het verminderen van oxidatieve stress ofwel schadelijke stress in het lichaam en in de huid. Een tomaat is tevens rijk aan vitamine A en C en aminozuren waardoor een vette huid minder gaat glanzen.

VOCHTHERSTELLEND BANANENMASKER

July 21, 2015

Voor wie? bij droge en beschadigde huid.

 

Wat heb je nodig?

  • ½ (rijpe) banaan                                         

  • 1 theelepel olijfolie                     

  • 1 theelepel honing                       

  • 2 theelepels citroensap                              

 

Hoe gebruik je het masker? Meng de ingrediënten en breng het aan op de huid, eventueel afgedekt met een gaasmasker zodat het beter blijft zitten. Ongeveer 15 minuten laten intrekken. Spoel het daarna af met koud water en dep de huid droog.

 

Wat zit er in? Banaan is rijk aan mineralen zoals mangaan, kalium, magnesium, koper, fosfor, ijzer, selenium, zink, calcium, natrium, fluor. Daarnaast bevat banaan veel vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, E, het essentiele aminozuur Tryptofaan en pectine welke de huid zahcter maakt en de textuur van de huid verbetert.

ZUIVEREND AARDBEIENMASKER

September 14, 2015

Voor wie: acne en onzuivere huid met grove poriën, het verkleint je poriën en reinigt de vettere huid. Heerlijke geur!

 

Wat heb je nodig?

  • 5 aardbeien                                     

  • 1 eetlepel yoghurt                        

  • 1 theelepel honing                       

 

Hoe gebruik je het masker? Meng 5 aardbeien, 1 eetlepel yoghurt en 1 theelepel honing. Prak de aardbeien zorgvuldig want dat smeert makkelijker uit. Bedek het mengsel eventueel met een gaasje om het beter op de huid te laten zitten. Laat dit masker 10 minuten intrekken en spoel daarna zorgvuldig met lauw water.

 

Optioneel: combinater gelijktijdig 2 schijfjes komkommer om je vermoeide oogleden een oppepper te geven!

 

OPFRISSEND KOMKOMMERMASKER

October 19, 2015

Voor wie? Perfect voor de droge, vermoeide huid. Het voelt heerlijk fris (ook fijn na een warme zomerdag) en je voelt je huid er van opknappen!

 

Wat heb je nodig?

  • ¼ komkommer                          

  • 1 theelepel honing                      

 

Hoe gebruik je het masker? Rasp komkommer heel fijn op rasp of pureer met staafmixer of blender. Masker aanbrengen op de huid en ± 15 minuten intrekken. Afspoelen met koud water en voorzichtig huid droogdeppen.  

 

Optioneel: Ideaal in combinatie met 2 schijfjes komkommer om je vermoeide oogleden een oppepper te geven!TIP: meer honing om pH te verlagen! 

 

Wat zit er in?  Komkommer bevat vitaminen K, C, B5, mineralen, essentieel aminozuur tryptofaan, fytonutriënten. Honing bevat sporenelementen en mineralen, bio-actieve stoffen (ola. flavonoïden), vitamine C en werkt bacterie remmend en wondhelend.

Please reload

bottom of page