top of page
Huidtherapie Haaften

Voeding voor de huid

 
Voeding voor de huid
​
“Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit”
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De huid heeft tal van voedingsstoffen nodig om in een goede conditie te blijven. Zo dragen specifieke vitaminen, eiwitten, vetten, antioxidanten, sporenelementen en mineralen en zeker ook water bij aan een gezonde huid. Een goed gevarieerde voeding, rijk aan verse groenten en fruit en ondersteund door voldoende (bron-)water bieden op deze manier al je huid de benodigde voedingsstoffen. Het lichaam is vaker aan stress onderhevig en om de gevolgen van deze stress te verhelpen zijn antioxidanten nodig. Deze zijn weer te vinden in tal van voedingsstoffen. Als je huidproblemen hebt en normaal gewend bent om dagelijks voeding te eten zoals zuivel (melk, pap, kaas etc.) en graanproducten (brood, pasta’s, koek etc.) dan kan je huidconditie al snel verbeteren als je de consumptie van zuivel en granen een tijdje beperkt. Ook het vermijden van kunstmatige E-stoffen in vooral kant-en-klaar maaltijden, suikers en zoetstoffen, zal een positieve bijdrage geven aan je lichaam. In principe zal je lichaam gelijk al kunnen gaan ontgiften als je deze stoffen niet meer inneemt. Dan hoef je nog niet eens een echte detox te gaan doen. Je huid zal soms al heel snel beter uit gaan zien, hoewel een tijdelijke verergering ook voor kan komen als reactie op het ontgiften. Fysieke stress en vooral ook mentale stress kunnen ook bijdragen aan stress voor de huid.

 

Heb je last van huidproblemen en wil je daar zelf wat aan gaan doen, begin dan eens op te letten wat je aan ‘brandstof’ consumeert en kijk wat je daar in kan weglaten om een gezonder leefpatroon te volgen. De cliënten in mijn praktijk die zelf aan de slag gaan met een gezondere leefstijl merken als eerste op dat hun huid vanzelf ook opknapt. En dat maakt mij dan weer blij want ik weet dat je zelf de grootste rol kan spelen in verbetering van je huid, en niet die dure potjes met huidproducten en supplementen. Vaak kan de combinatie wel nodig zijn, maar het verbeteren begint echt bij jezelf.

 

Om je wat meer inzicht te geven in welke voedingsstoffen heel belangrijk zijn voor een gezonde huid zal ik hieronder wat meer daarover uitleggen.

 

Een gezonde huid heeft nodig: voldoende rust en plezier in het leven, een gevarieerd en gezond voedingspatroon, voldoende gezonde vetten, eiwitten, veel verse groenten en fruit en vooral voldoende water.

 

 

VITAMINE A                     

Is nodig voor:      de vorming van epitheelweefsel (huid en slijmvliezen)

Teveel gebruik:   huid kan droog, jeukerig of schilferig zijn.

Zit in:                    vetproducten: lever, boter, volle melkproducten, vette vis, vette vleessoorten, eigeel

 

 

PROVITAMINE A            

Is nodig voor:      vorming epitheelweefsel

Bij tekort:             atrofie (inkrimpen) van epitheelweefsel

Bij teveel:             droge, jeukende, schilferende huid

Zit in:                    groenten, wortels, fruit

 

 

VITAMINE B:

B-2         Riboflavine         

Bij tekort:             rode schilferende huid, neus en oren (vochtige plekken)

Zit in:                     melk(producten), vlees, groente, ei, lever

 

B-3         Nicotinezuur       

Bij tekort:             rode ruwe vlekkerige huid

Zit in:                     vlees, graanproducten (niet mais), peulvruchten, noten

 

B-6         Pyridoxine           

Bij tekort:             rode schilfering, mondhoek, neus, ogen, huid

Zit in:                    aardappel, volkoren, ei, vlees, vis, melk(prod.), groenten

 

B-11       Foliumzuur          

Nodig bij:             celdeling

Zit in:                    vlees, ei, volkoren, groenten, aardappel, fruit, lever

 

B-12       Cobalamine        

Nodig bij:             celdeling

Zit in:                    alleen in dierlijke producten: vlees, vis, ei, melk(producten)

 

 

VITAMINE C                    

Nodig bij:             goede bot- en bindweefselvorming (wondgenezing!)

Zit in:                   citrusfruit (appels, rode bessen, kiwi) groente (o.a. paprika, spruiten)

                                              

 

VITAMINE D                    

Bij teveel:             kan dit huidproblemen geven!

Zit in:                    boter, margarine, halvarine, volle melkproducten, eigeel, vette vis, lever en

Zon en Vit. D        vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van de zon.

 

 

VITAMINE E                     

Nodig bij:             oxidatieve stress, bevordert opname van vit. A, B-caroteen en meervoudig verzadigde vetzuren

Zit in:                    plantaardige oliën, volkoren graanproducten, eigeel, noten, lever

 

 

MINERALEN

 

Zink (Zn):                            

Nodig bij:             de wondgenezing (speelt rol bij celdeling)

Zit in:                    vlees, vis, haring, volkoren, peulen, noten, zinkzalf

 

IJzer (Fe):                            

Nodig bij:             huidafwijkingen, slechte wondgenezing

Zit in:                    vlees, volkoren brood, graanproducten, peulvruchten, groenten, noten, gedroogd fruit, appelstroop

 

 

VETTEN

 

Vetoplosbare vitaminen zoals D, E en A zijn heel belangrijk bij de vetstofwisseling. Vitamine E wordt extra door het lichaam en de huid verbruikt bij een verhoogde oxidatieve stress en tekorten worden dan ook gezien bij huidaandoeningen zoals acne. Ook speelt vitamine D een rol in de vethuishouding. Een tekort aan vetoplosbare vitaminen kan dan allerlei huidproblemen veroorzaken die in relatie staan met de vethuishouding en dus de talgproductie in de huid om de huid met vetten te beschermen. Denk dan aan een te droge en/of schilferige huid maar ook aan een te vette, onrustige huid. Het is niet zo dat deze vitaminen eindeloos geslikt kunnen worden als het vermoeden bestaat dat er een tekort is, want ook een teveel kan huidproblemen geven. Let altijd op de juiste dosering bij het nemen van supplementen zodat je niet over doseert en neem deze supplementen altijd met olie in zodat ze beter worden opgenomen.  

 

Essentiele vetten zijn ook belangrijk in het lichaam en voor de huid en ze worden niet zelf aangemaakt maar alleen via voeding opgenomen. Het is dan belangrijk dat we de juiste vetten binnenkrijgen en ook nog eens in de juiste verhouding. Zo krijgen veel mensen door een minder gezond voedingspatroon gauw een overschot aan omega 6 binnen en te weinig aan omega 3.

Helaas leven we in een tijd waarin mede daardoor de toename van ontstekingen een feit is. Steeds meer mensen krijgen tal van aandoeningen die gepaard gaan met die ontstekingen zoals bij reuma, artritis, auto-immuunaandoeningen, darmaandoeningen, allergieën etc. Dat maakt dat het voedingspatroon hierop aangepast moet worden en dat de verhouding aan omega-6 omlaag en de omega-3 juist opgevoerd moet worden om die overmaat aan ontstekingen te onderdrukken en te stoppen.

NB: al deze oliën en vetten worden het beste puur (dus onverhit) ingenomen. Verhitting kan namelijk de vetten nadelig veranderen. Er zijn tal van supplementen beschikbaar en het kan ook al heel makkelijk met vloeibare oliën ingenomen worden zoals lijnzaadolie, hennepolie etc. die over de sla of gestoomde groenten en andere gerechten gegoten kan worden zodra het opgediend wordt (zodat de olie niet te heet wordt).

 

​

Omega 3 heeft een ontstekingsremmende functie.

Belangrijke bronnen van omega-3 (ALA, EPA, DHA) zijn:

vette vis (zalm, makreel), algen, krill, kokosnootolie, walnootolie, hennepolie, lijnzaadolie, chiazaadolie. Krillolie lijkt door het lichaam het best en snelst op-genomen te worden.

 

 

 

 

 

​

 

 

 

 

Omega 6 werkt ontstekingsbevorderend en helpt het lichaam tegen schadelijke organismen zoals virussen en bacteriën

Belangrijke bronnen van omega-6 zijn:

plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook margarine, halvarine en bak- en braadvetten.

 

 

 

​

​

 

 

 

 

Antioxidanten                    

Nodig bij:              bestrijding tegen vrije radicalen en celbeschadiging.

bottom of page