“Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit”

Wie ben ik?

Mooi dat je mijn website bezoekt. Mijn naam is Marcelline Goyen en ik ben auteur, spreker, trainer en erkend huidtherapeut (1999, Hogeschool Utrecht) en darmtherapeut (2009). Als paramedicus ben ik tevens kwaliteitsgeregistreerd bij het KP (Kwaliteitsregister Paramedici. Direct na mijn afstuderen ben ik gestart met mijn eigen Huidtherapie Haaften en daar groeide mijn behoefte om te achterhalen hoe bepaalde huidaandoeningen ontstonden.
 

Hoe kwam ik op de huid-darm connectie?
In mijn praktijk werd mijn aandacht al snel getrokken naar de invloed van de darmen en spijsvertering en dus ook van voedsel. Zelf heb ik een gevoelig darmstelsel, mogelijk vanwege mijn hoog sensitiviteit (HSP) en ook veel van mijn cliënten bleken HSP-er te zijn en/of gevoelige darmen of darmklachten te hebben. Veel van de tips en diëten die ik gaf in mijn praktijk, heb ik vaak– als nieuwsgierig therapeut – eerst zelf getest. Eén ding werd mij heel duidelijk: dat wat je eet en hoe je je daar bij voelt, is van grote invloed op je gestel en zeker ook op je darmen en je huid. Mijn oude trouwe hondje Bobby is 20 jaar geworden (RIP 4-2019) en dat kwam vooral omdat ik al jaren haar eigen eten kookte, bestaande uit zilvervliesrijst, groenten (o.a. broccoli) en rundvlees. Dat bevestigde mij nog meer in de rol van voeding!
 

Hoe gezond leef ik zelf?

Laatst merkte ik op een congres waar ik zou spreken, dat men mij in de pauzes in de gaten hield om te zien wat ik daar at. Opluchting alom toen ook ik een lekker zoet taartje verorberde, waar ik overigens later op de avond ook een opgeblazen buik van kreeg. Zelf ben ik qua ‘gezonde leefstijl’ dus niet ‘heilig’. Uiteraard eet ik zoveel mogelijk biologisch en flexitarisch (zelden vlees, regelmatig vis), ben ik dol op veel groenten en fruit en matig ik de consumptie van tarwe, gluten en zuivel. Toch hou ik ook op z’n tijd van een glas wijn bij het eten of heel soms een patatje ‘rotzooi’. De wekelijks (yin, balance en hata) yoga helpt me om te ‘aarden’, maar ook ik kan stress en veel prikkels niet altijd onder gezonde controle houden. Dus ‘ik ben ook maar een mens’.

Hoe makkelijk is overstap naar een gezonde(re) leefstijl?
Daarnaast heb ik – mede zelf - ervaren hoe het is om een leefstijl die je jarenlang sluipenderwijs hebt ontwikkeld, inclusief ‘slechte gewoontes’ en ‘zwakke momenten’, om te buigen naar een structurele gezonde leefstijl. Dat gaat vaak met vallen en opstaan. Mij lukt het dus 90%.... en ook om mij heen zie ik mensen zoeken naar de juiste balans. ‘Its all about balance”, zeg ik regelmatig, “doe je best en met plezier, want stress werkt sowieso averechts”. Liever af en toe ook lekker genieten van iets lekkers waar je blij van wordt, dan hou je het steeds makkelijker vol!
Zo heb ik enorm respect ontwikkeld voor cliënten van mij die, vanwege hun ernstige huidproblemen, wèl heel consequent hun dieet volhielden. En gelukkig meestal met effect, dus ze werden er uiteindelijk ook voor beloond!
 

Publicatie boek ‘De huid-darm connectie’
Na de vele mooie resultaten die ik in mijn praktijk zag door een ander voedingspatroon en leefstijl, wilde ik deze huid-darm relatie verder onderzoeken en dook ik daarvoor de wetenschappelijke literatuur in. Zo'n 7 jaar heel veel lezen, schrijven en herschrijven resulteerde in mijn 1e boek ‘De huid-darm connectie’, publicatie 4-2019.
En nu is de tijd rijp om deze huid-darm visie de wereld in te verspreiden, zodat meer en meer mensen met chronische huidklachten daadwerkelijk geholpen kunnen worden door het activeren van hun zelf genezend vermogen.
 

Mijn missie is gelijk ook mijn passie: het delen van kennis en inzichten over de relatie tussen de huid en de darmen en het laten zien dat de huid van binnenuit gevoed wordt via gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Mijn motto is dan ook: “Een gezonde huid komt van buiten- èn van binnenuit!”.

Wat doe ik nu? 

Sinds het uitgeven van mijn boek 'De huid-darm connectie' (1e druk 4-2019 en inmiddels 4e druk 8-2020) richt ik mij nu op het delen van mijn kennis over de huid en darmen. Dit doe ik via mijn boek, het geven van lezingen, onderwijs, het schrijven van artikelen als editor voor o.a. het Nederlands Tijdschrift voor Huidzorg NTVH, en het delen van informatie via blogs. Tevens werk ik momenteel aan nieuwe boeken over dit thema. Om deze redenen werk ik daarom niet meer in mijn praktijk als huidtherapeut en neem ik geen cliënten meer aan. De praktijk is sinds 7-2019 gesloten en eind 2019 ben ik verhuisd naar Zaltbommel. 
 

Heb je toch nog een vraag over jouw huidprobleem, dan mag je me altijd per email benaderen voor advies. Ik kan dan – wanneer ik tijd heb - met je meedenken bij wie je terecht kan voor begeleiding naar herstel.

 

 

Voor meer informatie over het boek: KLIK HIER

Mocht je mijn boek direct willen bestellen: KLIK HIER VOOR DE WEBSHOP

 

Prive:

Naast mijn passie voor de huid-darm connectie, heb ik nog vele andere passies. Zo ben ik een hondenliefhebber en woon ik samen met mijn dappere witte kleine viervoeter Dotje, een stoer en vrolijk Spaans Maltezer leeuwtje. Samen spelen en wandelen we graag. Ook ben ik creatief en in mijn vrije uren schilder ik graag met olieverf, maak ik Miezemuizen (handstok poppetjes) en nog veel meer. Als vrijwilliger bij de kringloop in Zaltbommel help ik bij de inname en knap ik de daar binnengebrachte naaimachines en lampen op. Yoga en met name de Yin yoga (ik heb een trainersopleiding hiervoor gevolgd in Bali) is voor mij de uiltieme manier om weer down to earth te komen na alle hectiek van de dag. Ook ben ik dol op lezen en het luisteren naar muziek. 

Marcelline Goyen,

Huidtherapeut

De huid-darmconnectie boeken foto studio