top of page
Huidtherapie Haaften

Recepten voor een gezond ontbijt

 
Paleo ONTBIJT Recepten
 
“Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit”

 

Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit werk ik als huidtherapeut graag met zo natuurlijk en biologisch mogelijke producten, eigenlijk logisch toch?

Regelmatig krijg ik vragen over lekkere recepten waarbij rekening gehouden wordt met huid- en darmproblemen en wat je wel en niet kan eten bij acne, eczeem etc. Zelf ben ik een liefhebber van paleolytische voeding, ofwel voeding gebaseerd op het eetpatroon van onze oermensen. In de oertijd werden geen granen verbouwd en dus ook niet gegeten, net zoals zuivel. Men leefde destijds vooral van wat men vond zoals noten, zaden, groenten, bessen en ander fruit, en natuurlijk vis en vlees wanneer dit gevangen kon worden. Pas veel later, toen de mensen niet meer steeds gingen rondtrekken op zoek naar een goede plek om te leven en zich gingen settelen kon men ook gewassen gaan kweken en vee gaan houden. Daarna kwam dus pas het gebruik van granen en zuivel in het eetpatroon voor. Het lijkt er echter sterk op dat ons spijsverteringsstelsel nog steeds niet goed aangepast is om granen en zuivel te verteren. Veel mensen hebben daarom ook - vaak onopgemerkte - darmproblemen en klachten zoals migraine, acne, huidproblemen zoals eczeem, vermoeidheid, burnout, gewrichtsklachten, overgewicht etc.

 

Wanneer mensen bij mij komen met huidklachten zoals acne geef ik meestal het advies de zuivel- en granen consumptie te matigen. Dat is voor velen erg wennen, en toch kan het heel verrassend lekker uitpakken en ook nog eens heel gezond voor jou en je huid zijn.

 

Voor degene die het leuk vindt om thuis aan de slag te gaan heb ik hieronder een aantal recepten opgeschreven die ik zelf ook lekker vind. Heb je nog vragen hierover of heb je zelf leuke tips als aanvulling voor deze website, mail me dan gerust. Je mag deze informatie ook delen via jouw social media… graag zelfs!

 

Marcelline Goyen,

Huidtherapeut

PALEO ZOMERS ANTIOXIDANTEN ONTBIJT: FLENSJES MET BANAAN, PARANOTEN EN VERS FRUIT

June 03, 2016

Voor wie?

Een snel en lekker ontbijt voor zonder gluten, koolhydraten en zuivel. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor ei.

 

Wat heb je nodig p.p. voor 12 kleine flensjes?

1 biologisch ei

1 bio banaan

1-2 eetlepels kokosrasp

snufje kaneel

kokosboter

 

Hoe maak je het?

Klop het ei los met een vork en prak de banaan goed en meng het geheel samen met kokos en kaneel tot een papje, en maak de koekenpan warm met kokosboter erin. Bak de pannekoekjes aan beide zijden op lager vuur in kokosolie totdat ze bruin zijn aan beide zijden. Omdat er nu geen meel in zit breken ze wat sneller, daarom is het beter om hele kleine flensjes (bijv 4 in een grote koekepan) te bakken zodat je ze nog goed kan omdraaien. Er is geen extra suiker nodig, de banaan (mits rijp genoeg) barst van de zoete smaak net als de kokos.

Serveer vers fruit en noten (paranoot is rijk aan antioxidanten oa selenium en vit E)
 

 

 

PALEO ONTBIJT PANNEKOEK MET BANAAN EN BESSEN

January 06, 2016

Voor wie?

Een snel ontbijt voor lekkerbekken die geen gluten, koolhydraten en zuivel willen of mogen. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor ei.

 

Wat heb je nodig p.p.?

1 biologisch ei

1/2 bio banaan

1/2 eetlepel boekweit (dit is optioneel, niet echt nodig *)

2 eetlepels blauwe bessen (eventueel uit diepvries van AH)

kokosboter

 

Hoe maak je het?

Klop het ei los met een vork en prak de banaan goed en meng het geheel samen met boekweit tot een papje, Voeg de bessen toe en maak de koekenpan warm met kokosboter erin. Bak de pannekoekjes aan beide zijden op lager vuur totdat ze bruin zijn aan beide zijden.

*) sommige mensen kunnen na het eten van boekweit gasvorming krijgen en opgeblazen buik. Mocht je daar gevoelig voor zijn, laat dan de boekweit gewoon weg. Zie ook mijn zomerse flensjes zonder meel!

 

PALEO ONTBIJT PANNEKOEK MET APPEL EN KANEEL

January 07, 2016

Voor wie?

Een snel ontbijt voor lekkerbekken die geen gluten, koolhydraten en zuivel willen of mogen. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor ei.

 

Wat heb je nodig p.p.?

1 biologisch ei

1/2 bio appel (bijv goudreinet)

1/2 eetlepel boekweit

lepel kokosvezels + mespuntje kaneel

kokosboter

 

Hoe maak je het?

Klop het ei los met een vork en met boekweit, kokosvezel en kaneel tot een papje, Maak de koekenpan warm met kokosboter erin en bak kort de plakjes appel en keer deze snel om. Giet het mengsel ei op de appels en bak de pannekoekjes aan beide zijden op lager vuur totdat ze bruin zijn aan beide zijden.

 

 

PALEO ONTBIJT HAVER BANAAN PAPJE

January 07, 2016

Voor wie?

Een snel ontbijt voor lekkerbekken die geen gluten (mits je haver gluten vrij is *), matig koolhydraten en geen zuivel willen of mogen. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor banaan en haver.

Het is uitstekend voor mensen die het snel koud hebben zoals VATA types en voor in de winter een uitstekende start die lang energie geeft.

 

Wat heb je nodig p.p.?

1 eetlepel glutenvrije *) haver (AH)

1 biologische banaan

1/2 bio appel (bijv goudreinet)

paar gedroogde granberry's

vers geraspte gember

optioneel: vers geraspte geelwortel ofwel Curcuma (bij een toko verkrijgbaar)

1 lepel kokosvezels 

optioneel mespuntje kaneel

 

Hoe maak je het?

Snijd banaan en appel in kleine stukjes en doe dit in een steelpan, voeg alle ingredienten toe en ruim voldoende water (en optioneel een beetje kokoswater maar dit hoeft echt niet voor de smaak). Zet het ongeveer 5 minuten aan de kook met deksel erop en daarna nog een paar minuten op laag vuur. Iets laten afkoelen (je kan even wat anders gaan doen zoals je douchen/aankleden of zoals ik de honden uitlaten) en je warme ontbijt is klaar!

 

 

Please reload

bottom of page