Glutenvrije recepten

 
Glutenvrije recepten
 
“Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit”

 

Regelmatig krijg ik vragen over lekkere recepten waarbij rekening gehouden wordt met huid- en darmproblemen en wat je wel en niet kan eten bij acne, eczeem etc. Zelf ben ik een liefhebber van paleo en glutenvrij, 'gewoon' omdat ik mij daar zelf het beste bij voel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gluten zijn eiwitten die in een aantal granen voorkomen zoals in tarwe, spelt, rogge en gerst. Het kan mogelijk ook in haver voorkomen. Deze gluten kunnen bij mensen met een gevoelige darmwand zorgen voor beschadiging van het slijmvlies in de darmen. Dit komt onder andere doordat gluten de (over-)stimulatie van zonuline bewerkstelligt. Zonuline is een stofje dat in de darmcellen wordt geproduceerd om de cellen stevig aan elkaar te laten hechten. Juist gluten kunnen ervoor zorgen dat zonuline meer wordt geproduceerd waardoor de darmcellen teveel van elkaar gaan wijken en de darmwand op deze manier meer doorlaatbaar wordt, ook wel leaky gut genoemd.

 

Je kan gevoelig zijn voor gluten en toch geen coeliakie of echte tarwe-allergie hebben. Vaak voorkomende klachten die kunnen wijzen op een glutenintolerantie zijn o.a.:

  • prikkelbare darmsyndroom: denk aan buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist constipatie,

  • hoofdpijn, migraine, ‘mist in het hoofd’,

  • chronische vermoeidheid,

  • gewrichts- en spierpijn,

  • een tintelend of ‘dood’ gevoel in armen, handen, benen en voeten.

 

Niet iedereen reageert – merkbaar – op gluten, toch is het aan te raden om het eten van granen zoveel mogelijk te beperken, ook wanneer je geen darmklachten hebt. Mijn ervaring als huidtherapeut is dat veel huidproblemen gerelateerd zijn aan een verstoring in de darmen en ik raad dan ook juist bij huidproblemen aan de granen zoveel mogelijk te beperken.

 

Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil is tussen glutenvrij eten en paleo?

  • Paleo dieet ofwel paleolytische voeding is voeding gebaseerd op het eetpatroon van onze oermensen, zonder zuivel en zonder granen. Zie ook mijn andere pagina's over paleo recepten.

  • Glutenvrij: bij glutenvrij gaat het om het vermijden van de gluten die in granen zoals tarwe, spelt, rogge en mogelijk haver zitten. Je kan dus wel granen eten, mits deze van nature geen gluten bevatten of glutenvrij zijn gemaakt.

 

Je kan glutenvrij gaan eten door het puur vermijden van de granen die gluten bevatten en dus ook de producten waar die granen in zitten. Je kan ook kiezen voor glutenvrij gemaakte producten zoals glutenvrij bakmeel, kant-en-klaar producten die glutenvrij zijn gemaakt en ga zo maar door.

Als het gaat om gezond glutenvrij eten gaat mijn voorkeur toch echt uit naar het zelf maken van glutenvrije  producten met pure ingrediënten. Ik ben geen voorstander van de meeste kant-en-klaar glutenvrije producten zoals brood omdat daar mijns inziens vaak teveel andere stoffen in zitten die ik echt niet wil eten. Wel maak ik bij het glutenvrij koken af en toe gebruik van glutenvrij meel (o.a. merk Schar) om bijvoorbeeld een heerlijke cake te bakken. De ingrediënten voor de glutenvrije recepten op deze pagina zijn niet allemaal 100% paleo want toevoeging van welke suiker dan ook hoort in principe niet bij het oerdieet.  Ook gebruik ik af en toe graag roomboter i.p.v. diverse andere boters. Wil je geen roomboter gebruiken vanwege bijvoorbeeld een lactose intolerantie, dan gebruik hiervoor liever kokosolie boter.

Als dochter van ouders met een gluten-intolerantie heb ik inmiddels de nodige ervaring in glutenvrij koken en al doende heb ik een paar lekkere recepten uitgevonden om zelf glutenvrij en lekker te koken. Vooral mijn cake is erg populair in de familie. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt!


Heb je nog vragen hierover of heb je zelf leuke tips als aanvulling voor deze website, mail me dan gerust. Je mag deze informatie ook delen via jouw social media… graag zelfs! 

 

Veel kookplezier!


Marcelline Goyen,

Huidtherapeut

GLUTENVRIJE APPELTAART VAN ZANDTAARTDEEG

October 30, 2016

Voor wie? "Voor lekkerbekken en "jarige Job-jes" zoals ik want deze glutenvrije zandtaart appeltaart heb ik op mijn verjaardag voor het eerst gemaakt en het is gelijk waanzinnig lekker gelukt, dus een geweldig lekker verjaardagscadeau!

Een heerlijke smaakvolle zandtaart appeltaart zonder gluten, maar wel met suiker, roomboter en noten. .In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor een van deze ingrediënten. En ja... er zit suiker in, dus niet echt super gezond, maar als je dat niet elke dag doet en er echt van geniet zo af en toe, dan is er niets mis mee!!

 

Wat heb je nodig p.p.?

  • 150 gr glutenvrij (cake) meel  

  • 50 gr amandelmeel   (of 200 gr glutenvrij meel als je geen amandelmeel wil of hebt)

  • 125 gr roomboter (koud)

  • 100 gr suiker (ik had 50gr rietsuiker en 50 gr kokossuiker)

  • halve theelepel Keltisch zeezout
  • goudrenetten    

  • handje gebroken noten (bijv. pecan, walnoot)

  • flinke eetlepel gemberstukjes met gembernat (uit potje)  

  • handje gewelde rozijnen

  • kaneel

  • 1 eidooier

  • optioneel: geraspte schil ½ citroen of limoen: is niet nodig, wel erg lekker

  • taartvorm        

  • Cakevorm 28-30 cm 

  • Oven: iets onder het midden, 175 °C - 35-40 minuten

 

Hoe maak je het?

Meng de suiker, glutenvrije meel en amandelmeel in kom en voeg koude roomboter toe. Snij de boter in kleine stukjes, kneed het mengsel voorzichtig door elkaar, voeg eidooier toe en laat de klomp even half uurtje rusten (ev in koelkast). Daarna meel op aanrecht, voorzichtig uitrollen met deegroller, taartvorm(-en) vullen.

Snij de goudrenetten in kleine stukjes, meng met rozijnen, kaneel en beetje rietsuiker, rasp van citroen of limoen, noten en de gemberstukjes door elkaar en vul de taart. Ongeveer 35-40 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de taart) en nadien nog een tijdje laten afkoelen zodat het uit de bakvorm gehaald kan worden. Erg lekker knapperige taart!  

Biologisch: citroen/ suiker/ ei / boter / gember kan ook biologisch!

 

Variaties ingrediënten: kokosrasp, gewelde rozijnen/krenten, abrikoosstukjes of cranberry’s.

 

 

OERBROOD GLUTENVRIJ

October 30, 2016

Dit recept vond ik op internet van Marinka http://www.eetpaleo.nl/ontbijt/oerbrood en ik heb het al een paar keer gemaakt en met groot  succes! Het is heel machtig brood en ik snij dan ook dunne plakjes die ik vervolgens per portie (2 plakjes voor mij) in de diepvries doe. Het opwarmen van een paar plakjes kan nog a la minute als je bijv de soep opwarmt voor de lunch. Ik leg de plakjes dan op de pannendeksel. ;-)

*) De eerste keer dat ik het oerbrood maakte vergat ik de kokosolie toe te voegen. Sindsdien doe ik dat er zelf niet bij en dat gaat perfect. Dus de 100 ml kokosolie is naar eigen smaak toe te voegen of juist weg te laten. Liever smeer ik wat kokosboter of roomboter op een sneetje met beetje peper-zout mix van Fairtrade.

 

VARIATIES: Je kan ook variëren met ingrediënten en kruiden. De mix aan zaden kan eindeloos gevarieerd worden, meer lijnzaad of juist geen pompoenpitten maar andere zaden, wel of geen noten, banaan of ander fruitstukjes etc. Qua kruiden: denk bijv aan kerrie, of zongedroogde tomaatjes of olijven, of gember, krenten etc. Durf creatief te zijn. Uiteraard zal de ingrediëntenkeuze mee bepalen of je dit brood bij het ontbijt of bij lunch / diner serveert. Hoewel ik oerbrood met cranberry/vijg/dadel ook rustig bij een kopje soep eet.  

Voor wie?

Een snel ontbijt voor lekkerbekken die geen gluten, koolhydraten en zuivel willen of mogen. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor ei, noten en vooral hazelnoten! Vervang gerust de noten voor andere noten en doe dat ook bij de zaden als je iets niet in huis hebt. .

Wat heb je nodig p.p.?

  • 100g zonnebloempitten

  • 100g pompoenpitten

  • 100g sesamzaad

  • 100g lijnzaad

  • 50g amandelen

  • 50g hazelnoten

  • 5 eieren

  • 100 ml kokosolie (optioneel *) zie hier boven uitgelegd, het hoeft dus niet)

  • ½ tl zout, liefst Keltisch zeezout of gewoon zeezout

 

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius. Bekleed een broodvorm met bakpapier.

  2. Combineer alle ingrediënten in een kom, roer goed door elkaar.

  3. Schenk het beslag in de broodvorm en bak het in 60 minuten goudbruin en gaar.

  4. Laat het oerbrood ten minste 30 minuten afkoelen voor je het in dunne plakken snijdt (let op: het is best machtig).

  5. Bewaar eventueel het brood in kleine pakketjes in de diepvries, 2-4 sneetjes in een boterhamzakje en al deze zakjes in een grote diepvrieszak in de vriezer. Het is dan bij het uitleggen vrij snel ontdooid.

 

 

 

GLUTENVRIJE BANANEN GEMBER CAKE

January 06, 2016

Voor wie?

Een heerlijke smaakvolle cake zonder gluten, maar wel met suiker, roomboter en noten. .In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor een van deze ingrediënten.

 

Wat heb je nodig p.p.?

  • 150 gr glutenvrij (cake) meel    

  • 2 grotere geprakte rijpe bananen

  • 150 gr rietsuiker/bastardsuiker 

  • 2-3 eetl. geraspte kokos

  • zakje vanillepoeder    

  • 10 gram bakpoeder

  • 150 gr roomboter        

  • Handje klein gehakte noten (bijv. pecan, walnoot)

  • Blokje geraspte verse gember   

  • 3 eieren

  • Optioneel: Geraspte schil ½ citroen: is niet nodig

  • Optioneel: een eetlepel stemgember stukjes: let op: dit is wel weer extra suiker! Wil je dit niet, neem dan meer verse gember geraspt.         

  • Cakevorm 28-30 cm 

  • Oven: onderste lade 150 °C

 

Hoe maak je het?

Klop zachte boter met suiker ± 3-4 min. in mixer, daarna een voor een de eieren erdoor en voeg bakpoeder, de noten, vanille, kokos, bananen, citroenschil, gember en eventueel andere ingrediënten naar eigen smaak toe. Daarna het meel voorzichtig door roeren en mixen. Cakevorm invetten, deeg erin en oven op 150 graden voorverwarmen. Op onderste richel op 150 graden ± 1 uur bakken. Met breinaald of metalen prikker controleren of de cake gaar genoeg is (dan blijft er niets aan de naald plakken). Cake ongeveer 10 min in vorm laten afkoelen en dan voorzichtig uit het blik halen. (ps banaan maakt de cake wat vochtiger, glutenvrije cake kan anders gauw wat droog worden!)

 

Biologisch: citroen/ banaan/ suiker/ ei / boter / gember kan ook biologisch!

 

Variaties ingrediënten: stukjes appel, kaneel, pure chocola snippers. Gewelde rozijnen/krenten of cranberry’s zijn gauw te zwaar, dit soort zakt snel naar de bodem vd cake! Doe ze dan liever 'droog' door de mix.

 

 

GLUTENVRIJ PALEO ONTBIJT PANNEKOEK MET APPEL EN KANEEL

January 07, 2016

Voor wie?

Een snel ontbijt voor lekkerbekken die geen gluten, koolhydraten en zuivel willen of mogen. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor ei.

 

Wat heb je nodig p.p.?

1 biologisch ei

1/2 bio appel (bijv goudreinet)

Optioneel: lepel kokosvezels + mespuntje kaneel

Eventueel 1/2 eetlepel boekweit of amandelmeel

Kokosboter om in te bakken

 

NB het toevoegen van een glutenvrij meel is niet echt nodig om lekkere pannekoekjes te maken. Sommige mensen krijgen ook extra gasvorming na het eten van boekweit in dit soort gerechten. 

 

Hoe maak je het?

Klop het ei los met een vork en met boekweit, kokosvezel en kaneel tot een papje, Maak de koekenpan warm met kokosboter erin en bak kort de plakjes appel en keer deze snel om. Giet het mengsel ei op de appels en bak de pannekoekjes aan beide zijden op lager vuur totdat ze bruin zijn aan beide zijden.

 

 

GLUTENVRIJ PALEO ONTBIJT PANNEKOEK MET BANAAN EN KANEEL

May 16, 2016

Voor wie?

Een super snel ontbijt voor lekkerbekken die geen gluten, koolhydraten en zuivel willen of mogen. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor ei.

 

Wat heb je nodig p.p.?

1 biologisch ei

1 rijpe biologische banaan

Optioneel: lepel kokosvezels + mespuntje kaneel

Eventueel 1/2 eetlepel boekweit of amandelmeel *)

Kokosboter om in te bakken

 

*) NB het toevoegen van een glutenvrij meel is niet echt nodig om lekkere pannekoekjes te maken. Sommige mensen krijgen ook extra gasvorming na het eten van boekweit in dit soort gerechten. 

 

Hoe maak je het?

Klop het ei los met een vork en prak ook de rijpe banaan in het mengsel. Voeg naar smaak kokosvezel en kaneel tot een papje, Maak de koekenpan warm met kokosboter erin en bak kleine porties van dit mengsel op lager vuur en keer deze op tijd om totdat ze bruin zijn aan beide zijden. Eet ze lekker warm of later afgekoeld.

 

 

GLUTENVRIJ PALEO ONTBIJT HAVER BANAAN PAPJE

January 07, 2016

Voor wie?

Een snel ontbijt voor lekkerbekken die geen gluten (mits je haver gluten vrij is *), matig koolhydraten en geen zuivel willen of mogen. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor banaan en haver.

Het is uitstekend voor mensen die het snel koud hebben zoals VATA types en voor in de winter een uitstekende start die lang energie geeft.

 

Wat heb je nodig p.p.?

1 eetlepel glutenvrije *) haver (AH)

1 biologische banaan

1/2 bio appel (bijv goudreinet)

paar gedroogde granberry's

vers geraspte gember

optioneel: vers geraspte geelwortel ofwel Curcuma (bij een toko verkrijgbaar)

1 lepel kokosvezels 

optioneel mespuntje kaneel

 

Hoe maak je het?

Snijd banaan en appel in kleine stukjes en doe dit in een steelpan, voeg alle ingredienten toe en ruim voldoende water (en optioneel een beetje kokoswater maar dit hoeft echt niet voor de smaak). Zet het ongeveer 5 minuten aan de kook met deksel erop en daarna nog een paar minuten op laag vuur. Iets laten afkoelen (je kan even wat anders gaan doen zoals je douchen/aankleden of zoals ik de honden uitlaten) en je warme ontbijt is klaar!

 

 

Please reload

ADRESGEGEVENS:

 

Mau de Jongstraat 7
5302 VB  ZALTBOMMEL

 

WEB: www.huid-darm.nl

          

MAIL: info@huid-darm

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon

© 2020 by Marcelline Goyen

CONTACT FORMULIER: