top of page

Pigmentproblematiek in de schijnwerpers

Uit onderzoek is gebleken dat milieuvervuiling invloed heeft op het krijgen van huidproblemen. Zo worden vaker pigmentvlekken geconstateerd bij mensen die in een grote stad wonen waar veel luchtvervuiling is. Ook zijn hormoonverstorende stoffen geassocieerd met hyperpigmentatie.


Huidtherapeuten en dermatologen behandelen deze huidaandoening middels diverse soorten peelings, lasertherapie of medicinale cremes met o.a. hydroqinone. In veel gevallen kunnen hiermee pigmentproblemen succesvol worden verholpen.


Er zijn echter veel mensen die therapie-resistente pigmentproblemen hebben. Sommigen onder hen krijgen juist vanwege de behandeling een toename van het pigment (PIH). Belangrijk dus om pigmentproblemen en bijhorende behandelmethoden onder de loep te nemen. Wat is eigenlijk de oorzaak van het probleem en hoe krijgen we de huid weer in balans?


Melanogenese:


Eerst een stukje kennis over de vorming van gezond pigment. Het aminozuur L-tyrosine wordt met behulp van tyrosinase gehydroxyleerd tot DOPA wat vervolgens wordt geoxideerd tot dopaquinone. Om dit proces goed te laten verlopen is koper nodig. Voor gezond pigment is het daarom belangrijk voldoende eiwitten en koper via de voeding tot je te nemen. Tyrosine-rijke voeding is ei, gevogelte, zeewier, vis, noten en zaden. Koperrijk zijn oesters, cacao, cashewnoten en zonnebloempitten. Koper kan ook relatief te laag zijn vanwege een teveel aan zink of ijzer. Mineralen horen in de juiste verhouding aanwezig te zijn in het lichaam.


Twee soorten melanine:

De huid bevat eumelanine (donkerbruin) en pheomelanine (roze-bruin). Glutathion, het lichaamseigen antioxidant, is betrokken bij de verhouding tussen deze twee typen melanine.


Glutathion, de koning der antioxidanten:


Glutathion kan tyrosinase op 3 biochemische manieren inhiberen. Mensen die veel te maken hebben met luchtvervuiling en hormoonverstorende stoffen, verbruiken erg veel Glutathion als antioxidant. De huid krijgt hierbij geen prioriteit. Hierdoor ontstaat er een tekort aan Glutathion in de huid en daardoor een verhoogde kans op het krijgen van hyperpigmentaties en vervroegde huidveroudering.


Behandeling met Glutathion

Een uitgebalanceerd voedingspatroon is nodig om de bouwstenen van Glutathion binnen te krijgen. In Nederland is Selenium daarbij een aandachtspunt. Dit mineraal zit van nature niet genoeg in de Nederlandse bodem en kan derhalve ook niet voldoende in onze gewassen opgenomen worden. In Brazilië is volop Selenium in de bodem aanwezig en paranoten uit Brazilië zijn daarom erg rijk aan dit mineraal. Het eten van 5 paranoten per dag kan bijdragen aan een optimale aanmaak van Glutathion. Aangezien Glutathion ook een belangrijke rol speelt in het detoxificatie-proces is het aan te bevelen om bij pigmentproblemen het supplement BioDetox van MediPraxis te overwegen. Deze ondersteunt het lichaam bij het detoxificeren van lichaamsvreemde stoffen en bevat tegelijkertijd alle bouwstenen van Glutathion. Daarnaast kunnen mensen met therapieresistente hyperpigmentaties baat hebben bij intracutane injecties met Glutathion. Uit een dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek uit 2017 blijkt dat toediening van Glutathion significante afname laat zien van pigmentvlekken en tekenen van huidveroudering.


Darmgezondheid

Zowel natuurgeneeskundigen alsook regulier werkende medici zijn steeds meer bekend met het belang van gezonde darmen. Voor een goed werkend detoxificatieproces, afbraak van hormonen en aanmaak van Glutathion zijn gezonde darmen nodig. Daar ligt de basis van de behandeling tegen hyperpigmentaties.


Geen downtime gewenst

Met downtime wordt de tijd bedoeld dat de huid er dankzij een behandeling minder toonbaar uitziet. Hierbij kan worden gedacht aan roodheid en sterke schilfering. Wanneer sprake is van downtime is er per definitie sprake van tijdelijke inflammatie van de huid. Juist bij mensen met een therapie-resisitente hyperpigmentatie en mensen met een donker getinte huidskleur zijn gevoelig voor post inflammatoire hyperpigmentaties en kunnen de huid hiermee verder uit balans brengen. Een anti-inflammatoire benadering is voor deze categorie mensen daarom een betere keuze.


Breed aanbod pigmentbehandelingen

Bij MediPraxis worden alle soorten behandelingen aangeboden tegen pigmentproblemen. Uw therapeut zal met u bespreken welke methode of in sommige gevallen combinaties van methoden, het beste bij uw huid en pigmentprobleem past.
Bronvermeldingen:


Namita Misra et al,Scientific Reports 11 article number 18302 (2021).


C. van Schendel,opleiding huidverzorging van binnenuit 2020.


M.Goyen, wetenschappelijk boek, huid-darm connectie.


166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page