top of page

Wat doet ons #huidmicrobioom?


HOE ZIT DAT MET ONS MICROBIOOM OP ONZE HUID? WEET JIJ DAT?

De laatste tijd staat ons #microbioom steeds meer in de belangstelling. En terecht ook, want het blijkt dat dit microbioom ofwel talloze levende en zelfs dode micro-organismen zoals #bacteriën, #schimmels, #virussen en #parasieten samen met hun geproduceerde stofjes (#metabolieten) van grote invloed zijn op onze gezondheid. Sterker nog, zonder deze (samen ruim 1,5 kilogram wegende) ‘beestjes’ zouden we niet kunnen leven.

Op de huid en in ons lichaam zoals in de #darm, #vagina, #mond en zelfs #baarmoeder spelen microbiota een grote rol in het menselijk #immuunsysteem en dus onze #afweer. Al vóór de geboorte vindt beïnvloeding plaats door microben via moeder naar kind en zelfs de maternale baarmoeder en navelstreng blijkt niet steriel. Hoe je wordt geboren, draagt mede bij aan de vorming van een gezond of verstoord microbioom.

Welke rol heeft het microbioom op de gezondheid van onze huid? Hoe is de #communicatie tussen bacteriën onderling? Welke rol speelt #voeding bij het microbioom? Hoe voeden wij via ons eten deze bacteriën en dragen wij daarmee zelf bij aan de soort samenstelling ervan (dit wordt ook wel #restauranthypothese genoemd)? Wat doen microben eigenlijk allemaal op en in onze huid? Waardoor worden ze beïnvloed? Welke rol spelen de #omgeving, #milieu #hygiëne #klimaat etc hierbij? Hoe zorgen de goede bacteriën voor #balans in de huid en #huidpH? Hoe kunnen darmmicrobiota invloed uitoefenen op de huid? En welke rol heeft #talg ofwel #sebum op microbiota?

Kortom, vele interessante en belangrijke vragen over de huid en welke factoren bij kunnen dragen aan een mogelijke disbalans van de huid. Deze en nog vele andere vragen en de daarbij behorende antwoorden vind je in mijn net gepubliceerde #boek ‘De huid-darm connectie’, een holistisch en diepgravend boek van 630 blz vol wetenschappelijk onderbouwde inzichten die in de toekomst samen kunnen bijdragen aan nieuwe – echt werkende - behandelingen van #huidaandoeningen. Immers, pas als je weet waar het feitelijk mis gaat (#pH #darmen #microbioom #leefstijl #voeding #stress #nutriënten etc) kan je juist daar aan gaan werken. Anders blijft het vooral ‘pappen en nathouden’ zoals bij de meeste chronische aandoeningen (o.a. #acne #eczeem) nog steeds gebeurt. Mijns inziens zijn vooral #voeding, #darmen, #microbioom en #leefstijl de sleutelfactoren voor de terugkeer naar balans ofwel gezondheid.Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek en deze onderwerpen?

Heb jij zelf wellicht ook chronische huidklachten en wil je er meer over weten? Of ben je therapeut/arts en zie je veel cliënten met huid- en/of darmproblematiek? Mijn boek is te bestellen via mijn website www.huid-darm.nl.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"

Marcelline Goyen

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut

156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page