top of page

Rosacea en relatie darmaandoening SIBO!


Veel patiënten en ook artsen willen nog steeds geen of onvoldoende relatie zien tussen huidaandoeningen en darmproblemen. In mijn optiek een grote gemiste kans op weg naar genezing.

Onderzoeken tonen aan dat bij de huidaandoening rosacea een relatie bestaat tussen de bacteriële samenstelling op de huid (microbioom), de ernst van de aandoening en de darmaandoening small intestinal bacterial overgrowth ofwel SIBO. Een afname van SIBO klachten laat bij rosacea patiënten tegelijkertijd een verbetering van de huid zien. Er is geen duidelijke aanwijzing van één specifieke bacterie als veroorzaker van rosacea, het lijkt erop dat het bij rosacea meer gaat om een samenspel van micro-organismen en andere factoren zoals SIBO.

Rosacea, psoriasis, atopische dermatitis en acne zijn huidaandoeningen waarbij sprake is van een disbalans van de microbiële huidflora. Verschillende micro-organismen zouden een rol kunnen spelen bij de pathologie van rosacea, maar er is nog geen duidelijke correlatie gevonden. Zo lijken micro-organismen zoals Helicobacter pylori, Demodex folliculorum, Staphilococcus epidermis en Chlamydia pneumonia betrokken te zijn bij de pathogenese, maar het is nog niet gelukt om één van deze aan te wijzen als specifieke veroorzaker. Mogelijk gaat het om de verzameling van micro-organismen i.p.v. één organisme alleen.

De samenstelling van de huidflora is cruciaal voor de normale immuun functies in de huid en dit draagt samen met de fysieke barrière functies bij aan het waarnemen van mogelijk gevaar zoals een trauma en een infectie. Recente onderzoeken hebben een abnormale activatie van het aangeboren immuunsysteem gezien bij rosacea.

In de epidermis bij rosacea patiënten is een toegenomen expressie van Toll-like Receptor 2 (TLR-2) waargenomen en dit kan een mogelijk verklaring zijn voor de toegenomen inflammatoire reactie op externe stimuli. Toll-like receptoren (TLRs) zijn eiwitten die als membraamreceptoren andere micro-organismen kunnen herkennen en dan cytokines kunnen laten vrijkomen waardoor witte bloedcellen en NO moleculen uit de bloedbaan treden.

Tevens blijkt er een significant hogere kans op SIBO ofwel small intestinal bacterial overgrowth, een aandoening in de darmen met een overgroei aan bacteriën in de dunne darm. Verbetering van SIBO wordt tevens geassocieerd met een vermindering van rosacea huid laesies. Hieruit mag worden geconcludeerd dat zowel het microbioom van de huid en de darm een rol hebben in de pathogenese van rosacea, mogelijk samengaand met andere factoren. Een betere kennis van de samenstelling van het microbioom en de interacties met de microben van gastheer kunnen bijdragen aan duidelijkheid omtrent het mechanisme van de ontwikkeling van rosacea en de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen.

Hieruit blijkt dat er nog veel te onderzoeken valt op het gebied van huidflora en darmflora. Dit neemt niet weg dat een start met een gezonde leefstijl, stress reductie en last but not least een strikte aanpassing van het voedingspatroon zoals het verminderen en/of vermijden van zuivel, snelle suikers en granen, al een duidelijke verbetering kan geven aan zowel de darmen als de huid. In mijn praktijk werk ik al jaren met het geven van voedings- en leefstijladviezen bij huidklachten omdat voor mij de relatie tussen huid- en darmklachten en andere verstoringen in het immuunsysteem overduidelijk zijn.

Een goede zorg voor de huid betekent eigenlijk dus ook een goede zorg voor de darmen. Wat kan je doen aan het verbeteren van de gezondheid van je darmen?

 • voorkom onnodige stress en zorg voor voldoende rust en ontspanning (meditatie, yoga etc)

 • geniet van je leven

 • beweeg voldoende (regelmatig wandelen, sport)

 • eet gezond, eet bijvoorbeeld zoals je voorouders paleolytisch (zie paleodieet)

 • beperk zoet, zoete dranken, alcohol en koffie

 • matig met zuivel en vlees

 • matig met tarwe en granen, eet regelmatig glutenvrij

 • eet indien mogelijk biologisch of scharrel producten

 • eet ruim gevarieerd groenten en fruit

 • eet vooral vitaminen uit seizoensproducten (groenten en fruit)

 • gebruik prebiotica (vezels voor goede darmfunctie) zoals inuline en psyllium vezels en eventueel - liefst in overleg met therapeut - probiotica (bacteriën voor de darm)

Wanneer al deze maatregelen niet voldoende helpen, raadpleeg dan een (huid-)therapeut, natuurdiëtist voor verdere adviezen.

Marcelline Goyen Huidtherapeut & darmtherapeut

Bronnen: Picardo M, Ottaviani M. Skin microbiome and skin disease: the example of rosacea. 2014 Nov-Dec;48 Suppl 1:S85-6. doi: 10.1097/MCG.0000000000000241. J Clin Gastroenterol.

1.086 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page