top of page

Baas en huisdier lijken wel erg op elkaar!


Men zegt wel eens: baas lijkt op hond of omgekeerd, hond lijkt op baas. In principe kan dit wel eens meer kloppen dan men wellicht zou denken. Er blijkt namelijk bij fysiek contact iets bijzonders te gebeuren met de huidflora van baas en huisdier.

Een wetenschappelijk artikel van Song et al (2013, US) liet een wel heel bijzondere omgevingsfactor zien: de factor huisdieren. Song onderzocht de relatie tussen de samenstelling van de flora ofwel microbiota op de huid, in de mond en in ontlasting en het regelmatige contact met dieren. In totaal werden 60 families (met of zonder kinderen, en met of zonder honden) onderzocht, waarbij gekeken werd naar microbiota in feces (ontlasting), mond en op de huid.

Huisgenoten, vooral stellen, hebben meer overeenkomsten in microbiota dan individuelen van verschillende huishoudens. Dit was het meest te zien op de huid en minder oraal en in feces. Hondeneigenaren hadden een significante toename van gemeenschappelijke microbiota onder samenwonende volwassen stellen. En ook de microbiota tussen hondeneigenaar en hond hadden meer overeenkomsten met elkaar dan met andere honden. Hoewel nog niet bekend is in welke graad deze gedeelde microben effect hebben op het menselijk lichaam, versus het overbrengen van deze flora bij direct contact, blijkt in ieder geval dat contact met onze dierlijke medebewoners de compositie van de microbiële gemeenschap op de huid significant kan vormen.

Graag zie ik je reactie op deze blog met jouw ervaringen tegemoet en eventuele feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"

Namaste,

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut

Bronnen: Song SJ, Lauber C, Costello EK, Lozupone CA, Humphrey G, Berg-Lyons D, Caporaso JG, Knights D, Clemente JC, Nakielny S, Gordon JI, Fierer N, Knight R. Cohabiting family members share microbiota with one another and with their dogs 2013. Apr 16;2:e00458. doi: 10.7554/eLife.00458.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page