top of page

Zweet en lichaamsgeur


In principe is zweet olie-achtig en geurloos. De chemische samenstelling van zweet en sebum (talg) blijkt te kunnen veranderen en daarmee ook andere geuren af te geven. De lichaamsgeur kan belangrijke informatie geven over de gezondheid van het lichaam. Op deze manier blijkt het ook mogelijk te zijn bepaalde diagnoses te kunnen stellen over ziekten.

De bekende vaak nare zweetgeur die men uiteindelijk ruikt wordt onder andere veroorzaakt door de aanwezige bacteriën op de huid die het zweet omzetten in vluchtige geurende moleculen, waardoor nare geuren op kunnen treden.

Componenten in okselzweet verantwoordelijk voor de nare geur zijn korte- en middellange vluchtige vetzuren, 16-androstene steroïden en thioalcoholen. Ook kan een opvallende penetrante geur ook veroorzaakt worden door de aanwezigheid van schadelijke bacteriën en of schimmels.

De huid kan verschillende geuren afgeven, vooral onder de oksels, waar een grote groep residente micro-organismen permanent leven van de uitscheiding van eccriene klieren, apocriene klieren en sebumklieren. Deze residente huidflora bestaan met name uit Stafylokokken (gram positieve), Micrococcus, Corynebacterium en Propionibacterium. Vooral leden van de Corynebacterium zijn hoofdverantwoordelijk voor de ontwikkeling van nare zweetlucht onder de oksels uit apocriene klieren. Ook de residente bacterie Brevibacterium epidermis welke makkelijk groeit in een pH 5,5 – 8,5, blijkt verantwoordelijk voor sterke zweetlucht onder de oksels.

Huidverzorging speelt een belangrijke rol in de maskering van lichaamsgeuren. Een natuurlijke lichaamsgeur wordt vaak als onplezierig ervaren en daarom wordt deze geur gemaskeerd door tal van geurende zepen, deodorant, douchegel, parfum en huidverzorgende producten. Juist het gebruik van deze geur camouflerende huidproducten kan echter ook bijdragen aan het instandhouden van een nare geurontwikkeling. Het gebruik van huidproducten met een hogere pH (> 5,5) kunnen dit soort geur veroorzakende bacteriën stimuleren en daarmee de nare okselgeur bevorderen. Huidverzorgende producten met een lagere pH ≤ 5,0-5,50 kunnen juist deze bacteriën weer remmen.

De verstorende invloed door huidproducten heeft o.a. te maken met het effect van de vaak agressieve ingrediënten in de huidproducten – meestal in deodorant – die de huid kunnen irriteren. Deze ingredienten kunnen tevens ook de zuurgraad van de huid veranderen en daarmee ook de aanwezige gezonde huidflora verstoren en de samenstelling ervan veranderen. Op deze manier kunnen dan de nare geur veroorzakende bacteriën gaan overheersen.

Leeftijd lijkt samen te gaan met het optreden van specifieke componenten in de huid die bijdragen aan de zogenaamde ‘oude mannen geur’. Mogelijkerwijs is dit mede gerelateerd aan de toegenomen pH bij oudere mensen en de invloed hiervan op de samenstelling van de huidflora en verzwakking van de huid barrière.

Voeding: bepaalde specifieke voeding kan ook via de zweetklieren worden waargenomen, zoals de geur van knoflook of ui dat na – overmatige - consumptie zelfs via de huid te ruiken is.

Zweetlucht kan ook een rol spelen in het oproepen van seksuele gevoelens, vermoedelijk door aanwezigheid van feromonen.

Samenvattend:

Nare geuren worden vaak veroorzaakt door te intensieve en/of verkeerde reiniging van de huid en het gebruik van agressieve middelen zoals vele deodorants, waardoor het ecologische evenwicht van onder andere de gezonde bacteriën op de huid verstoord is geraakt.

Wanneer zelfs een deodorant niet meer helpt tegen extreem vervelende geuren, dan kan een lokale antibiotica kuur bijdragen aan het doden van de ongewenste bacteriën. Raadpleeg in zo'n geval uw huisarts voor advies. Daarna is het raadzaam de huid zoveel mogelijk met rust te laten en geen agressieve zepen en deodorants meer te gebruiken.

Graag zie ik je reactie op deze blog met jouw ervaringen tegemoet en eventuele feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"

Namaste,

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut

296 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page