top of page

SAVE THE PLANET - SAVE THE SKIN?


Vannacht lag ik in bed te denken over talloze zorgwekkende ontwikkelingen in de wereld, inclusief de zorgen over het coronavirus, ons klimaat, de wereldeconomie en ga zo maar door. Sinds de mens op de aarde leeft, is de mens bezig met deze planeet te bewerken en te veranderen. Denk aan het begin van kolonisatie van de mens: het samen gaan wonen in groepjes, het begin met de landbouw en veeteelt, het bouwen van hutten en later huizen, het ontstaan van dorpen en steden en de aanleg van aquaducten en wegen. Vervolgens konden de mensen makkelijker reizen over land en over de zee, hetgeen de handel stimuleerde door het uitwisselen van gebruiksvoorwerpen, materialen en voedsel en ga zo maar door. De mens is de beslissende factor in het veranderen van onze planeet, mede door deze kolonisatie. En niet ten goede, zo blijkt uit de noodkreten van diverse wetenschappers en klimaatactivisten. We zijn onze eigen planeet structureel aan het vernietigen. Met ernstige klimaatveranderingen tot gevolg zoals continue vieze smog boven industriële gebieden en zelfs in hele landen, eindeloze bosbranden en de bewuste vernietiging van voor ons klimaat belangrijke bossen en regenwouden. We zijn bezig met het beschadigen, uithongeren en verarmen van onze planeet in plaats van het te koesteren en te voeden. En dat omdat we als mens steeds meer willen en nodig hebben. Dat soort ‘willen en nodig hebben’ is echter ‘korte termijn denken’ want op langere termijn krijgen we uiteindelijk niet wat we willen. We werken hiermee structureel aan een steeds slechter functionerende planeet, waar wellicht zelfs de mens uiteindelijk niet meer in staat is om te overleven.

Logischerwijs kon ik door dergelijke gedachten ineens niet meer zo makkelijk in slaap komen. En plots realiseerde ik mij het volgende. Alle veranderingen waar de wereld aan onderhevig is, ten gevolge van de mens, zijn eigenlijk een metafoor voor wat er met ons lichaam gebeurt en ook onze huid. En daarmee ook een belangrijke waarschuwing. Hoezo, zal je wellicht denken? Ons menselijk lichaam is ‘de planeet’ voor meer dan 1,5 kilo aan micro-organismen ofwel ‘onze bewoners’, die zelfs al voordat we geboren zijn, een rol spelen in onze gezondheid en bijdragen aan onze gezondheid, onze afweer en ons immuunsysteem. Al deze microben leven samen in en op ons lichaam, ze koloniseren zich, hebben onderling communicatie en sturen zelfs onze hersenen (hersen-darm connectie), darmen en andere organen aan, waaronder de huid (huid-darm connectie). Onze microben voeden zich met dat wat hen wordt aangeboden, dus met dat wat de mens consumeert. Ze worden zelfs aangestuurd door hoe wij denken, dus ook beïnvloed door onze stress, negatieve gedachten, eenzaamheid etc. of door positief en mindful denken. En hier zag ik ineens heel duidelijk de overeenkomsten met onze planeet. Wanneer wij onze eigen ‘lichamelijke planeet’ niet koesteren met een gezonde leefstijl, voeding en gedachten, en daarmee ons microbioom niet ondersteunen, zullen zij anders gaan koloniseren. De gezonde microben krijgen het steeds moeilijker om te overleven doordat het milieu in en op het lichaam verslechtert zoals een ongezond milieu in de darmen, verkeerde voeding en belastende gifstoffen. Ook onze huidmicroben hebben het dan zwaar, niet alleen doordat er te weinig gezonde voedingsstoffen via de darmen worden aangevoerd. Ze lijden ook door ‘klimaatproblemen voor de huid’ zoals overmatige blootstelling aan UV-straling, te vaak douchen en het overmatig gebruik van huid- en pH verstorende producten (o.a. intensieve huidreinigers, parabenen, zonnebrand crèmes, make-up, etc.). En dat terwijl onze huidmicroben net als de darmmicroben bijdragen aan onze ‘eerstelijns afweer’ tegen schadelijke stoffen en microben op de huid. Kortom, een ongezonde leefstijl en blootstelling aan tal van stressfactoren, schaadt en vernietigt onze eigen lichamelijke planeet. Het niet koesteren van onze gezonde ‘microbiële bewoners’ leidt tot een veranderde samenstelling van ons microbioom. De schadelijke micro-organismen kunnen nu de overhand nemen, gaan koloniseren en daarmee - net als de mens doet bij de aarde - schade berokkenen aan 'onze planeet' ofwel ons lichaam. En dat is het moment dat we – chronisch – ziek gaan worden.

Mijn missie is om de huid-darm connectie op kaart te zetten zodat we ons lichaam ofwel ‘onze eigen planeet’ met onze ‘bewoners’ ofwel ons ‘microbioom’ meer leren begrijpen, waarderen en koesteren. Ik ben dankbaar dat momenteel dit besef in de vorm van o.a. darmtherapie, orthomoleculaire therapie en leefstijlgeneeskunde ook aan het groeien is. Door mijn boek hoop ik bij te kunnen dragen dat deze ontwikkeling zich ook voortzet in de huidzorg. Daarbij realiseer ik me dat we nog een lange weg te gaan hebben om het tij te keren en de schrikbarende toename van talloze chronische huidaandoeningen een halt toe te roepen zodat ruimte ontstaat voor preventieve zorg.

Deze overwegingen van afgelopen nacht wil ik graag positief afronden met mijn boodschap “It’s all about balance”. En daarom ga ik hierna ontspannen – in de regen weliswaar – wandelen met mijn trouwe blije viervoeter Dotje. Zodat zij onze planeet, net als de voorjaarsregen, meermalen mag gaan ‘inzegenen’ middels haar plasjes.

Wil je meer weten over de huid, huid pH, huid immuunsysteem, de rol van ons microbioom en de relatie tussen de huid en de darmen. bestel dan mijn boek ‘De huid-darm connectie’ via de shop op mijn site www.huid-darm.nl of leen het boek in je bibliotheek.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"


Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut


81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page