top of page

Klimaatverandering op de huid?

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2020


Van de week zag ik een interessant en uiterst leerzaam programma bij de VPRO "Klimaatjagers" van Bernice Notenboom, klimaatjournaliste. Daarin werd aandacht besteed aan de invloed van klimaatverandering en de gevolgen van het menselijk ingrijpen in de natuur zoals het afbranden van bosgebieden bij o.a. tropische regenwouden in Amazone-gebied. Het verbranden van grote oppervlakten bos t.b.v. landbouw blijkt verstrekkende gevolgen te hebben voor de oorspronkelijke begroeiing en dus het milieu. Na één keer afbranden van natuur blijkt deze zich nog redelijk te kunnen herstellen in terugkeer van de oorspronkelijke begroeiing. Echter, na twee keer afbranden van die natuur blijkt deze compleet te veranderen. In het onderzochte gebied bleken er bijvoorbeeld veel minder bomen terug te groeien, de wortels konden niet meer diep in de droge grond komen. In plaats daarvan ontstond een geheel andere begroeiing bestaande uit met name grassoorten. Men spreekt over een ecologisch kantelpunt, het punt ofwel de situatie waarna de natuur op een nadelige manier blijvend verandert.

Klimaatverandering en de gevolgen voor de huid

Terwijl ik dit programma zat te bekijken zag ik gelijk de overeenkomst tussen klimaat verandering van het milieu en van de huid. De gezonde huid is bedekt met een prachtig ecologisch uitgebalanceerd milieu aan micro-organismen ofwel de huidflora. Deze flora is samen met de zuurmantel ofwel de zuurgraad van de huid heel belangrijk als bescherming van de huid en het lichaam tegen invloeden van buitenaf zoals schadelijke stoffen en ziekmakende micro-organismen. De gezonde huidflora is in staat met eigen afweerstoffen de groei van ziekmakende micro-organismen te remmen. Ook hier geldt dat beïnvloeding van de huid door o.a. contact met stoffen en veranderde omgevingsfactoren bij kan dragen aan veranderingen van de zuurgraad van de huid en de huidflora. Het kantelpunt van de huid wordt bereikt wanneer bijvoorbeeld de buffercapaciteit van de huid niet meer genoeg functioneert waardoor de zuurgraad van de huid blijvend verandert en/of de gezonde huidflora samenstelling langdurig verstoord raakt. Deze veranderingen dragen bij aan een verminderde afweer, een verstoorde en verzwakte huidbarrière en daarmee aan een verhoogd risico op huidproblemen zoals droge huid, huidinfecties, eczeem, acne en dergelijke.


Back to basic huidzorg?

Het is daarom eigenlijk vreemd dat we nog zo gemakkelijk van alles op de huid smeren zonder te weten wat de gevolgen zijn voor het milieu op de huid. Denk daarbij aan bijvoorbeeld crèmes, - desinfecterende - huidreinigers, shampoo en ook aan make-up, zonbeschermers, parfum etc. Zie ook mijn blog over pH van de huid. Het wordt hoog tijd dat er meer onderzoek komt naar de invloeden van huidproducten op de huid, met name bij regelmatig en langdurig gebruik. Een product kan ogenschijnlijk in eerste instantie prettig aanvoelen, maar wat gebeurt er eigenlijk met de huid zelf op langere termijn? Zolang we dat nog niet voldoende weten is voorzichtigheid met dergelijke producten aan te raden en is het net als bij het milieu nodig om daar meer over te weet te komen en te publiceren. Wellicht gaan we dan in de toekomst bewust steeds minder op de huid smeren en zodoende minder in contact komen met allerlei vaak schadelijke stoffen op de huid. Back to basic huidzorg dus! Wordt vervolgd. Wil je meer weten over de huid, huid pH, huid immuunsysteem, de rol van ons microbioom en de relatie tussen de huid en de darmen. bestel dan mijn boek ‘De huid-darm connectie’ via de shop op mijn site www.huid-darm.nl of leen het boek in je bibliotheek. Of volg me op twitter @MarcellineGoyen of facebook Huidtherapie Huid-darm.nl.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor! UPDATE 2020-3-16: In deze blog schrijf ik over de huidflora, terwijl we inmiddels weten dat deze term niet juist is, omdat flora verwijst naar de plantenwereld en niet naar het dierenrijk. Wanneer we het hebben over de huidflora bedoelen we dus eigenlijk de huidmicroben die samen met hun dode celresten en hun uitscheidingsproducten het huidmicrobioom vormen. In de volksmond wordt echter nog steeds de term huidflora gebruikt, net als darmflora.

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"


Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page