top of page

“Kan ik eczeem krijgen door voeding? Mijn huisarts zegt van niet!”

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2020


Deze opmerking hoor ik bijna dagelijks als ik in gesprek ben met mensen die ofwel zelf huidproblemen hebben en/of kinderen hebben met bijvoorbeeld eczeem. De moeders vertellen mij vertwijfeld dat hun huisarts absoluut van mening is dat bijvoorbeeld koemelk of andere voeding geen relatie heeft met de huidproblemen. Wat jammer is dat toch, want die mening van de huisarts is wel heel erg kort door de bocht en laat blijken dat hij/zij niet verder durft of wil kijken naar de rol van voeding. De (huis-)artsen krijgen ook nog steeds heel weinig opleiding over voeding. En dat terwijl voeding de brandstof voor ons lichaam en onze bacteriën is en daarmee ook voor onze huid.

Herken je dit verhaal bij jouzelf en/of bij je kinderen en kamp jij al jaren met tal van huidklachten zoals eczeem, te droge en vaak jeukende huid, acne, slecht genezende wondjes? En wellicht heb je daarbij ook andere klachten zoals gevoelige darmen, onverklaarbare vermoeidheid, snel overprikkeld gedrag, concentratie problemen, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen en ga zo maar door, zonder te weten wat je daaraan moet doen? Voeding kan zomaar eens bijdragen aan de oplossing en dat zal ik nog even uitleggen.

Een volwassen menselijk lichaam heeft ongeveer 1,5 kilogram bacteriën op de huid en vooral in de darmen die allemaal bijdragen aan onze afweer. Ons immuunsysteem wordt voor 70% bepaald in de darmen en daar spelen deze bacteriën een belangrijke rol in. Ook bacteriën worden gevoed en de goede bacteriën voeden zich graag met de bekende ‘gezonde voeding’ zoals veel vezels uit groenten, fruit, goede vetten en eiwitten. De slechte bacteriën voeden zich juist graag met ongezond voedsel zoals suikers en andere koolhydraten (snoep, cola, vruchtensappen, granen, wit meel, zoetstoffen, aardappelen), ongezonde vetten (gefrituurde snacks). Dus wat je eet en hoe je eet bepaalt de samenstelling van de bacteriën in je darmen! En mede daarom is het zo belangrijk om gezond te eten! Eet je langere tijd onvoldoende gezond, dan nemen de gezonde darmbacteriën in aantal af en verzwakt daardoor je afweer. Daardoor word je sneller gevoelig voor infecties (schimmels, virussen, bacteriën en parasieten), en voor stoffen zoals gluten die normaal geen probleem hoeven te veroorzaken zoals tal van voeding, pollen, geurstoffen en dergelijke. Coeliakie ofwel glutenintolerantie is daar een voorbeeld van.

Wat kan jij dus doen als je huidproblemen hebt? Ga eens na hoe jouw dagelijkse voedingspatroon er uit ziet, wat jij of je kinderen graag elke dag eten en of dit verantwoorde voeding is. Probeer eens iets weg te laten zoals een tijd geen suikers en matig met koolhydraten, of juist de koemelk producten (melk, yoghurt, toetjes, kaas) en kijk en ervaar wat met je huid gebeurt. Kom je er niet uit, dan kan je altijd contact met me opnemen om te overleggen of een Huid-darmtherapie TRAJECT voor jou geschikt is.

Herken je dit verhaal? Graag zie ik je reactie op deze blog met jouw ervaring. Loop jij ook tegen een muur bij de huisarts en vermoed je zelf ook dat voeding wel eens een sleutel kan zijn op weg naar gezondheid?

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"


Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page