top of page

Eczeem succesvol behandelen met dieet en darmtherapie? Het kan echt!


Na 9 maanden huid- en darmtherapie staat ze dan weer voor mij, stralend, ontspannen en haar huid ongelofelijk verbeterd, kortom: ze ziet uit als een gezonde 19-jarige jonge vrouw, in de bloei van haar leven, eindelijk! De eerste keer dat ik haar zag schrok ik van wat ik te zien kreeg: ze zat werkelijk onder heftig eczeem, van top tot teen vurig rood en ernstig jeukende huiduitslag. Ze was hiervoor al een aantal jaren bij diverse specialisten onder behandeling, dermatoloog, allergoloog, psycholoog en dit alles zonder goed resultaat, meestal slechts kortdurende verlichting van de huidklachten.

Bij het eerste consult en het bespreken van haar anamnese kreeg ik gelijk de indruk dat gluten en/of tarwe de boosdoener zou kunnen zijn en het advies werd dus in eerste instantie een strikt glutenvrij dieet. Dat was het begin van het wonderbaarlijke herstel. Natuurlijk waren de darmen ook flink verstoord na jarenlang ‘verkeerd’ – lees gluten - eten en de stress van de erg jeukende en ontsierende huiduitslag. Dat ze nog kon studeren en redelijk functioneren was eigenlijk een wonder.

De darmtherapie werd later gestart aan de hand van de uitslagen van haar ontlasting onderzoek, en met supplementen en gerichte pre- en probiotica werd de therapie voortgezet. Het herstel van de huid ging steeds beter, hoewel stress (o.a. het naderende examen) en soms vergissingen bij het dieet een paar keer voor enige terugval zorgde.

Bijzonder detail was dat de behandelend dermatoloog later bij een controle niet zichtbaar geïnteresseerd leek in de reden van dit bijzondere huidherstel en ook niet leek te geloven dat gluten in haar geval de belangrijkste trigger kon zijn. Ondanks dat cliënte al jarenlang ernstige darmklachten had, vroegen deze reguliere artsen in al die jaren niet naar het functioneren van haar darmen en/of waren ze bereid een mogelijke relatie met haar huid en haar darmen te zien. Zo jammer, want hierdoor duurde het nog jaren voordat zij echt kon herstellen. Uiteindelijk besloten cliënte en haar ouders bij mij aan te kloppen omdat ik wèl die relatie met huid en darmen zie en daar ook mee werk. Hoewel ik echt schrok van het ernstige eczeem en de fysieke en mentale gevolgen hiervan, zijn we samen gelijk aan de slag gegaan op zoek naar het juiste behandeltraject, want elk traject is maatwerk. En het was 'een zware bevalling' en hard werken maar na 9 maanden is het toch gelukt: de huid is eindelijk mooi hersteld, de darmen zijn nu rustig en functioneren normaal en ook mentaal is er veel in positieve zin veranderd! Kortom: een bijzondere metamorfose waar ik weer blij van word!

Een intense bewondering heb ik ook voor deze jonge krachtige vrouw en haar familie die samen zeer gemotiveerd aan de slag zijn gegaan om het dieet en darmtherapie zo goed mogelijk uit te voeren. Dat is echt niet makkelijk en toch zijn ze er helemaal voor gegaan! Chapeau allemaal voor jullie inzet. En zo kwam het dat ze dit jaar haar eindexamen met succes gehaald heeft en mét diploma én zonder huiduitslag daarna bij mij terug kwam ter afronding van de behandeling. Nu kan ze gerust en gezond de volgende fase in: studeren! Voor nu en de toekomst hoop ik van harte dat meer artsen en vooral dermatologen en allergologen deze manier van behandelen – via voeding èn darmtherapie - durven gaan onderzoeken en ook toepassen om mensen met huidklachten vooral op een gezonde manier te gaan behandelen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat mensen met huidklachten met deze therapie eindelijk ook zelf de kans krijgen om via verandering in lifestyle en dieet bij te dragen aan genezing in plaats van alleen met medicatie te werken aan symptoombestrijding. Uiteraard hangt het succes van deze therapie mede af van goede diagnostiek en deskundige begeleiding omdat het te volgen dieet en darmtherapie altijd maatwerk zijn!

Herken je dit verhaal of heb jij ook chronische huidproblemen waar je maar niet van af komt? Ik vind het leuk om een reactie op deze blog te ontvangen met jouw ervaring en of feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen dit kunnen lezen?? Je kan dit heel eenvoudig delen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

“Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!'

Namaste

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & darmtherapeut

172 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page