top of page

Glutenvrij dieet al snel gezond voor darmen!


Goed nieuws voor coeliakie patiënten, mensen met (verhoogde gevoeligheid voor) ontstekingen en voor vele anderen met gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, auto-immuun aandoeningen, PDS en andere darm- en spijsverteringsklachten, kan glutenvrij eten een hoop positiefs betekenen, te beginnen bij het verbeteren van de samenstelling van het darm microbioom. Recent onderzoek toont aan dat het darm microbioom al na 4 weken glutenvrij dieet significant verandert en vooral aanwezige ziekmakende bacteriestammen deed afnemen. De beruchte bacterie familie Clostridia bleek het sterkst afgenomen te zijn. Deze bacterie familie was onlangs ook in het nieuws wegens de ernstig ziekmakende en lastig te bestrijden variant: de Clostridium difficile. Tevens werd een significante verlaging gezien van tumornecrosefactor-alfa en calprotectine, hetgeen suggereert dat door het eten van glutenvrije voeding de gevoeligheid voor ontstekingen afneemt. Het onderzoek: bij een groep van 21 vrijwilligers die gezond waren, werd 4 weken lang tijdens het glutenvrije dieet op vaste tijdstippen 9 x een ontlasting onderzoek beoordeeld: bij de aanvang van het dieet, 4x tijdens het dieet en 4 x na het weer oppakken van 'normale voeding.

Herken je dit verhaal of heb jij ook chronische huidproblemen waar je maar niet van af komt? Ik vind het leuk om een reactie op deze blog te ontvangen met jouw ervaring en of feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen dit kunnen lezen?? Je kan dit heel eenvoudig delen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

“Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!'

Namaste

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & darmtherapeut

Referentie: Bonder MJ, Tigchelaar EF, Cai X, et al. The influence of a short-term gluten-free diet on the human gut microbioom. Genome Med. 2016, April 21;8(1):45.Doi: 10.1186/s13073-016-0295-y

64 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page