top of page

21 signalen van glutenintolerantie!


Steeds meer mensen blijken een glutenintolerantie te hebben, vaak zonder het te weten en dus nog niet door een arts gediagnostiseerd. Dit komt mede doordat niet alle klachten opvallend darm gerelateerd zijn. Mensen met ernstige darmklachten zoals vaak en ernstige diarree of juist obstipatie, zullen eerder naar een arts gaan en daarmee de kans vergroten op de juiste diagnose van glutenintolerantie of coeliakie. Er zijn ook tal van andere (huid-) klachten die ogenschijnlijk niets te maken hebben met het (dis-)functioneren van de darmen, waardoor de link naar gluten niet gauw gelegd wordt. Toch zijn ook deze signalen vaak een teken van een verstoring in de darmen, en mogelijk door een glutenintolerantie of glutenallergie. Gluten zijn eiwitten die in granen zoals tarwe, spelt, rogge en mogelijk haver voorkomen. Glutenintolerantie is een(mildere) overgevoeligheid voor gluten (en vaak ook tarwe) die op latere leeftijd ontwikkeld kan worden door allerlei ziekmakende factoren. Hierbij zijn er geen ontstekingsprocessen in het darmslijmvlies via een biopt aan te tonen (wel hogere IgA en IgG waarden). Een glutenvrij (en tarwevrij) dieet is noodzakelijk. Coeliakie is een ‘echte’ gluten-intolerantie met ontstekingsprocessen in de darmslijmvliezen die middels een biopt aan te tonen is (hoge IgA en IgG waarden en atrofie van de darmvlokken). Een glutenvrij dieet is levenslang noodzakelijk. Signalen van een mogelijke gluten-intolerantie:

 1. Darmproblemen zoals verstopping ofwel obstipatie, regelmatig spontane diarree, buikpijn.

 2. Afwijkende ontlasting: vaak stinkende, vettige ontlasting die blijft drijven en ‘remsporen’ achterlaat in de wc pot.

 3. Spijsverteringsproblemen: zoals vaak opgeblazen gevoel (vooral na een maaltijd met gluten), stinkende winderigheid.

 4. Leaky gut: ofwel lekkende darm syndroom. Door overmatige triggering van gluten en glutenintolerantie ontstaan uiteindelijk beschadigingen in de darmwand waardoor deze poreus wordt en niet meer afdoende beschermd is tegen ziekmakende stoffen en micro-organismen.

 5. Gewichtsproblemen: gewichtsproblemen, zowel onverklaarbaar gewichtsverlies als ook overgewicht, maar een normaal gewicht komt ook genoeg voor.

 6. Vitamine B12 tekort: door glutenintolerantie kunnen opnameproblemen en/of spijsverteringsproblemen een tekort aan vit. B12 veroorzaken waardoor het immuunsysteem nog meer onder druk komt te staan.

 7. Bij jonge kinderen: symptomen zoals achterblijven in gewicht en groei, opgezette buik, huilerig.

 8. Aften: een verlaging van het immuunsysteem kan bijdragen aan regelmatige aften in de mond.

 9. Stemming / depressiviteit: naast chronische vermoeidheid kunnen ook stemmingsproblemen en depressiviteit gerelateerd worden aan glutenintolerantie.

 10. Onvruchtbaarheid en miskramen: problemen bij het zwanger worden, hogere kans op miskramen.

 11. Aanhoudende hoofdpijn en migraine kunnen een indicatie zijn voor gluten intolerantie.

 12. Auto-immuun ziekten: Er blijken relaties te zijn met gluten intolerantie en bepaalde auto-immuunziekten zoals colitis ulcerosa, reumatoide artritis, MS, Lupus, Scleroderma en Psoriasis als ook bij eczeem en andere huidaandoeningen.

 13. Chronische vermoeidheid: heel vaak en chronisch moe, vaak vooral moe kort na het eten van maaltijden met gluten (oa pasta’s en brood), vaak ‘brain fog’ (ofwel mist in je hoofd) en daardoor ook emotioneel uit balans en snel geïrriteerd.

 14. Keratosis pilaris: huidbultjes op de bovenarmen, gezicht, benen en/of de rug. Het zijn vrij vaak voorkomende kleine verstoppingen van overmatig geproduceerde keratine in de haarfollikels. Het komt ook vaker voor bij mensen met een allergie en/of eczeem. Vermoedelijk ligt de oorzaak in een vetzuur tekort veroorzaakt door beschadiging van de darmwand (leaky gut) door gluten.

 15. Dermatitis herpetiformis: een huidaandoening die gepaard gaat met blaasjes en jeuk.

 16. Eczeem: vooral een tarwe-intolerantie kan heel ernstige eczeemklachten geven over het hele lichaam, met roodheid, veel jeuk, verdikte huid en secundair krabeffecten (door de jeuk) en infecties.

 17. Blauwe plekken en bloedingen: deze ontstaan sneller door gebrek aan vitamine K ten gevolge van glutenintolerantie.

 18. Duizeligheid en het gevoel gauw uit balans te raken.

 19. Fibromyalgie: een mogelijke oorzaak van fibromyalgie en chronische vermoeidheid kan glutenintolerantie zijn.

 20. Relatie andere ziekten: bij bepaalde aandoeningen komt glutenintolerantie / coeliakie gemiddeld veel vaker voor zoals bij Diabetes type 1, autisme, ziekte van Sjögren, syndroom van Down.

 21. Allergieën: door verstoring van het immuunsysteem ten gevolge van een glutenintolerantie neemt de kans op ontwikkeling van secundaire allergieën sterk toe. Het lichaam gaat antistoffen vormen tegen eigen lichaamscellen door toegenomen ontstekingsprocessen in de darmen.

Herken jij een of meerdere van deze 21 signalen, vraag je dan eens af of er sprake kan zijn van een gluten intolerantie en/of overleg met je huisarts of darmtherapeut. NB: Wanneer je zelf of via een arts of therapeut een test wilt laten doen naar gluten-intolerantie (via bloed of ontlasting), dan is het belangrijk dat je op het moment van de test nog gluten eet. Zodra je enige tijd strikt glutenvrij leeft, zal de test per definitie negatief uitvallen en dus geen zin meer hebben. Bij ernstige klachten is het altijd aan te raden hiermee naar je huisarts te gaan. En coeliakie is alleen via een darm biopt met zekerheid aan te tonen.

Ik vind het leuk om een reactie op deze blog te ontvangen met jouw ervaring en of feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen dit kunnen lezen?? Je kan dit heel eenvoudig delen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

“Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!'

Namaste

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & darmtherapeut

Bron foto: http://www.medicinenet.com/keratosis_pilaris/page2.htm

27.871 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page