top of page

10 huidproblemen door vit. B12 tekort!


Er zijn verschillende oorzaken voor een vitamine B12 tekort ofwel vitamine B12 deficiëntie zoals een opname probleem, tekort aan intrinsic factor in de maag, maagontstekingen, darmaandoeningen. Een tekort komt ook vaker voor bij veganisten, ouderen > 60 en bij HSP (hoog sensitieve personen).

Een tekort aan vitamine B12 kan tal van problemen geven op het gebied van neurologie, psychologie, gastro-enterologie, dermatologie en cardiovasculair. Bekende verschijnselen zijn chronische vermoeidheid, tintelingen en krachtverlies in armen en benen, fybromyalgie, hoofdpijn / migraine, mist in hoofd, concentratie- en geheugenproblemen, gevoelig voor (aanhoudende) infecties, allergieën, gastritis, darmaandoeningen zoals coeliakie etc. De huid kan ook signalen geven van een vitamine B12 tekort. Let wel, deze hieronder genoemde huidafwijkingen kunnen naast een B12 tekort ook andere oorzaken hebben.

 1. Bleke huid: vaak al te zien bij (zeer) jonge kinderen.

 2. Koude handen en voeten: dit is niet echt een huidafwijking maar wel hinderlijk en een makkelijk signaal van een mogelijk B12 tekort.

 3. Hyperpigmentatie: overmatige spontaan optredende pigmentvlekken aan handen en/of voeten. (bron foto uit artikel Kannan R, Ng MJ. Cutaneous lesions and vitamin B12 deficiency: an often-forgotten link. Can Fam Physician. 2008;4:529–532)

 4. Vitiligo: huidafwijking met juist witte pigmentloze huidplekken.

 5. Cheilitis angularis (perleche): ofwel ontsteking (fissuren) van de mondhoeken, meestal veroorzaakt door Candida albicans, maar ook door o.a. bacteriën, kwijlen (likken), beugels en vitamine B12 tekort.

 6. Aften: deze vaak terugkerende ontstekingen in de mond kunnen optreden bij aandoeningen zoals ziekte van Crohn, HIV, een verminderde afweer, coeliakie ofwel (glutenintolerantie), maar ook door tekorten uit voeding zoals IJzer, vitamine B3 (zoals in pellagra), vitamine C (zoals in scheurbuik), Foliumzuur of vitamine B12.

 7. Haarafwijkingen: te vroeg of plotseling grijs haar krijgen, haaruitval, alopetia areata (extreme kale plekken op het behaarde hoofd).

 8. Acne: Er zijn meldingen van tijdelijke (verergering van) acne door het gebruik van vitamine B12, met name wanneer dit als injectie (hydroxocobalamine) wordt toegediend. Een tijdelijke verergering van acne wordt soms gezien bij zuigtabletten met methylcobalamine en adenosylcobalamine. Het gebruik van anticonceptie kan een verlaging geven aan de B12 waarde in het bloed, dit hoeft echter nog niet te betekenen dat er ook echt een tekort aan B12 is.

 9. Eczeem: een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot allergieën voor voeding, pollen, schimmel, metalen en daarmee leiden tot huiduitslag of eczeem.

 10. Psoriasis: onderzoeken laten zien dat psoriasis vaker samengaat met lagere waarden vitamine B12 en vitamine D3.

Klachten veroorzaakt door een vitamine B12 tekort kunnen meestal (soms zelfs vrij snel) herstellen bij een adequate behandeling met de juiste vitamine B12, zelfs huidproblemen zoals hyperpigmentatie, acne en eczeem. Injecties met B12 zijn niet altijd effectief omdat deze vorm van B12 niet door het lichaam omgezet kan worden en daardoor inactief is. Dan zijn andere vormen van B12 middels B12 zuigtabletten (Methylcobalamine + Adenosylcobalamine) aan te bevelen.

Bij het vermoeden van een vitamine B12 tekort raad ik altijd aan om bij de huisarts dit via een bloedtest te laten onderzoeken. Laat dan gelijk Foliumzuur bepalen omdat een (te) hoge waarde van Foliumzuur een lage waarde van B12 kan maskeren. Tevens is aan te raden om dan gelijk ook vitamine D3 te checken omdat een tekort aan vitamine B12 vaker samen gaat met een tekort aan vitamine D3. NB: wanneer recent of nog steeds supplementen geslikt worden met daarin B12 (en D en foliumzuur), heeft een bloedonderzoek geen zin omdat het beeld van deze bloedwaarde(n) door de suppletie vertekend zal zijn: standaard daardoor een (te) hoge waarde.

Herken je dit verhaal of heb jij ook chronische huidproblemen waar je maar niet van af komt? Ik vind het leuk om een reactie op deze blog te ontvangen met jouw ervaring en of feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen dit kunnen lezen?? Je kan dit heel eenvoudig delen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

“Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!'

Namaste

Marcelline Goyen Huidtherapeut & darmtherapeut

Bronnen:

 • Ilia Volkov, MD, Inna Rudoy, MD, Unes Abu-Rabia, MD, Tawfek Masalha, MD, and Rafik Masalha, MD, Case Report: Recurrent aphthous stomatitis responds to vitamin B12 treatment. Can Fam Physician. 2005 Jun 10; 51(6): 844–845. PMCID: PMC1479540

 • Kannan R, Ng MJ. Cutaneous lesions and vitamin B12 deficiency: an often-forgotten link. Can Fam Physician. 2008;4:529–532.

 • Baker SJ, Ignatius M, Johnson S, Vaish SK. Hyperpigmentation of skin. A sign of vitamin-B12 deficiency. Br Med J. 1963;1(5347):1713–1715. doi: 10.1136/bmj.1.5347.1713.

 • Brazzelli V, Grasso V, Fornara L, Moggio E, Gamba G, Villani S, et al. Homocysteine, vitamin B12 and folic acid levels in psoriatic patients and correlation with disease severity. Int J Immunopathol Pharmacol. 2010;23:911–6.

 • Ruedemann R., Jr Treatment of psoriasis with large doses of vitamin B12, 1,100 micrograms per cubic centimeter; preliminary clinical report. AMA archives of dermatology and syphilology. 1954;69:738–9.

 • Jillian W. Millsop, Bhavnit K. Bhatia, Maya Debbaneh, John Koo, Wilson Liao. Diet and Psoriasis: Part 3. Role of Nutritional Supplements. J Am Acad Dermatol. Author manuscript; available in PMC 2015 September 1.

 • http://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/stichting-b12-tekort-artikelen/de-effecten-van-de-anticonceptiepil-op-vitamine-b12-b6-en-folium/

 • www.vitamineb12nu.nl

 • Hans Reijnen www.menssana.nu

Bron Foto cheilitis angularis: http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ctxt/cheilitis-angularis-perleche.htm

16.055 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page