top of page

7 makkelijke tips voor een gezonde huid!


Het nieuwe jaar is ruim 2 weken oud en de goede voornemens zoals gezond leven en gezond eten zijn mogelijk al weer op de achtergrond geraakt. Een gezonde huid wil iedereen wel het hele jaar door en je kan daar het hele jaar zelf aan werken met een aantal makkelijke stappen. Als je huid hier uiteindelijk niet voldoende van opknapt, kan je altijd daarna terecht bij mij om je nog verder op weg te helpen, want je weet wellicht: "een gezonde huid komt van buiten en binnenuit!"

1) Drink voldoende water! Je weet het vast wel maar vooral drukke werkers vergeten het nog al eens en vervangen de vochtinname met koffie en andere minder gezonde dranken. Drink gemiddeld 1-2 liter water (inclusief kruidenthee) zodat je lichaam goed kan functioneren en je huid daardoor niet uitdroogt.

2) Eet voldoende groenten! Een goede gezondheid hangt mede af van het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen en last but not least de juiste hoeveelheid vezels. Groenten bevatten dit allemaal, bevatten geen ongewenste suikers en zijn juist vaak rijk aan water waardoor je dus ook daarmee vocht binnen krijgt.

3) Eet voldoende fruit! Net als groenten bevatten ook fruitsoorten allerlei gezonde stoffen zoals vitamine C. Let op dat je niet teveel fruit met een hoog suikergehalte eet en dat je geen uitgeperste fruitsappen drinkt zonder de fruitvezels. Eet daarom fruit met mate (2-3 stuks) en varieer zoveel mogelijk.

4) Eet vette vis! Vette vis bevat gezonde vetten zoals omega 3, het vet dat bijdraagt aan het remmen van ontstekingen. Ons Westerse voedingspatroon zorgt ervoor dat onze omega 3 - omega 6 (het ontstekingsbevorderende vet) verhouding uit balans is. We eten gemiddeld teveel omega 6 ten opzichte van omega 3, en krijgen zelfs te weinig omega 3 binnen. Een hoge omega 6 t.o.v. omega 3 draagt bij aan nog meer ontstekingen in het lichaam. Eet daarom regelmatig vette vis en/of een omega-3 vis supplement en nog beter: krillolie (afkomstig uit plankton, de voeding voor vissen). Omega-3 helpt goed bij acne en andere ontstekingsachtige huidaandoeningen.

5) Zorg voor een leven in balans Chronische stress is killing voor een mens en zeker ook voor de huid. Wie kent niet de gevolgen van (langdurige of extreme piek) stress en verergering van bijv. acne en eczeem of een drogere of juist vettere huid? Ga bij chronische stress op zoek naar de juiste ontspanning, pak de stress waar mogelijk aan en kijk waarmee jij je kan ontspannen. Dat kan zijn het lezen van een boek, het luisteren naar muziek, yoga, meditatie of juist het actief bezig zijn zoals zingen of theater spelen of sport. Wat het ook is, als jij maar tot rust en in balans kan komen. Dan kan jouw huid dat uiteindelijk ook!

6) Vermijd suikers! Helaas zit nagenoeg in al het lekkers dat we kennen teveel suikers (koolhydraten). Denk aan cola, gebak, snoepjes, kant-en-klaar maaltijden en zelfs in tomatenketchup. We worden zodoende heel makkelijk en vaak ongemerkt blootgesteld aan suikers en suiker werkt zelfs verslavend. Maar het is echt ongezond, het brengt je bloedsuikerspiegel uit balans en het kan bijdragen aan tal van fysieke klachten en huidklachten zoals acne. Matig daarom met suiker en denk daarbij ook de koolhydraten uit brood- en graanproducten.

7) Pas op met zepen en huidreinigers! Een gezonde huid heeft een zelfreinigend vermogen door het steeds weer afschilferen van dode huidcellen en het continu opnieuw groeien van jonge huidcellen. Dat moet je zoveel mogelijk respecteren en in stand houden, logisch toch? Zepen en diverse huidreinigers kunnen de huid echter op den duur flink aantasten zodat de huid niet meer goed kan herstellen: dan treedt een te droge huid met huidschilfers op of in ergere gevallen eczeem en andere huidproblemen zoals acne.

Je leest dat het niet moeilijk hoeft te zijn om zelf aan een gezonde huid te werken en natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die de huid positief en negatief kunnen beïnvloeden. Wil je meer weten, lees dan ook mijn andere blogs op mijn website.

Heb je toch een probleem met de huid dat niet zomaar weggaat, dan mag je uiteraard altijd contact met mij opnemen.

Graag zie ik je reactie op deze blog met jouw ervaringen en eventuele feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"

Namaste,

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut


72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page