top of page

Hygiëne schadelijk voor jouw huidflora?


Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van huidreinigers, medicatie (antibiotica, steroïden etc.), en het gebruik van cosmetica (crèmes, lotions, etc.) bij kunnen dragen aan de verandering van de microbiële samenstelling van de huid. Ingrediënten in huidverzorgende en huidreinigende producten zoals parabenen kunnen vanwege hun antimicrobiële en antimycotische werking ook een negatieve invloed hebben op de homeostase van de commensale huidflora.


Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van handhygiëne ter preventie van overdracht van transiënte micro-organismen tijdens het contact met anderen. Ook zelfbesmetting wordt voorkomen door een goede reiniging, bijvoorbeeld handen wassen na het niezen, of voorafgaand aan het eten. Een goede handhygiëne doodt pathogene organismen, maar wat gebeurt er met de eigen residente huidflora bij het geregeld wassen van de handen met o.a. desinfecterende zepen?

Realistisch gezien treden ziekten niet alleen op bij een toename van bacteriële aantallen, maar juist ook bij verandering in de microbiota van het individu en het resultaat van de interactie met de immuniteit van de gastheer. Naast het verminderen van transiënte micro-organismen aanwezig op de huid, heeft het handen wassen ook een impact op de huidconditie zelf, in verandering van de resistentie capaciteit van het stratum corneum (de elektrische eigenschappen van de huid), de lipiden, trans-epidermaal water verlies (TEWL), en de pH wat consequent de microbiële samenstelling kan beïnvloeden.

Het - te intensief en/of te vaak - wassen van handen kan worden gezien als een vergrote kans op een verstoring van de microbiële gemeenschapsstructuur, waardoor mogelijk het bestaande gezonde evenwicht tussen de microbiële kolonies en de tegenstanders in gevaar kan komen. De manier van handen wassen verschilt per individu door o.a. verschil in gebruik van soorten zeep (milde zeep, antibacteriële zeep, reinigers met alcohol etc.), de regelmaat, duur en intensiteit van het wassen. En de manier van handen wassen heeft daarmee ook verschillend effect op de variatie in de huidflora van de mens en dus op de gezondheid of juist verzwakking van de huid.

Graag zie ik je reactie op deze blog met jouw ervaringen tegemoet en eventuele feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"

Namaste,

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut

Marcelline Goyen Huidtherapeut

Bronnen: 1. Rosenthal M, Goldberg D, Aiello A, Larson E, Foxman B. Skin microbiota: microbial community structure and its potential association with health and disease. 2011 Jul;11(5):839-48. doi: 10.1016/j.meegid.2011.03.022. Epub 2011 Apr 2. PMID: 21463709

103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page