Hoe veilig zijn fruitzuurpeelingen?


Fruitzuren worden regelmatig gebruikt om de huid gladder te maken en littekens te verminderen. Fruitzuren hebben echter meestal een hele lage pH (< 2,0-3,0) en kunnen daarmee ook schade aan de huid aanrichten bij ondeskundig gebruik. Een gezonde huid heeft een gemiddelde pH van 5,0 (4,5 - 5,5) en heeft een buffercapaciteit om afwijkingen in de huid pH zelf te corrigeren. Bij een huidprobleem zoals eczeem, acne, droge en verouderde huid functioneert deze buffercapaciteit vaak niet meer goed zodat afwijkende pH waarden niet of onvoldoende op de huid worden gecorrigeerd.


Fruitzuren met een lage pH waarde kunnen daarmee bij langer gebruik op de huid een te lage huid pH veroorzaken die de huid zelf niet meer kan corrigeren, met ernstige gevolgen voor de gezonde bacteriën van de huidflora en de huid barrière alsook de TEWL ofwel transepidermal Water Loss. Het inzetten van fruitzuren moet daarom met beleid gebeuren: voorafgaand aan en na een fruitzuurbehandeling is het meten van de huidige huid pH essentieel en herhaling van deze metingen is nodig om te zien wat de huid pH gaat doen op langere termijn. Daalt de huid pH te lang en te sterk beneden de gezonde huid pH, dan moet een fruitzuurpeeling direct gestopt worden om schade aan de huid, de huidflora en de huid barrière te voorkomen. Kortom: meten is weten en essentieel bij het inzetten van fruitzuren bij de behandeling van de huid.

Graag zie ik je reactie op deze blog met jouw ervaringen tegemoet en eventuele feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"

Namaste,

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut

#huidflora #huidreiniging #bacterie #TEWL #pH #eczeem #fruitzuren #peeling

7 keer bekeken0 reacties

ADRESGEGEVENS:

 

Mau de Jongstraat 7
5302 VB  ZALTBOMMEL

 

WEB: www.huid-darm.nl

          

MAIL: info@huid-darm

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon

© 2020 by Marcelline Goyen

STEL HIER JE VRAAG: