top of page

Last van cysten in de borsten?


Als huidtherapeut zie ik regelmatig lymfoedeempatiënten, waaronder borstkanker patiënten en ook patiënten met cysten (holte gevuld met vocht) in de borst(-en). Deze cysten zijn meestal niet kwaadaardig maar kunnen pijnlijk zijn. Soms worden deze cysten operatief verwijderd. Wanneer echter de oorzaak van deze cysten niet wordt aangepakt, kunnen deze cysten gewoon weer opnieuw ontstaan.

Wanneer een knobbel in de borst gevoeld wordt is het altijd aan te raden z.s.m. een arts te raadplegen om kwaadaardige tumoren te kunnen uitsluiten door o.a. mammografie, echo en eventueel een punctie of bioptie.

Cysten hebben een sterke relatie met een verstoord immuunsysteem in de darmen en de communicatie tussen lymfocyten in het darmslijmvlies en andere slijmvliezen waaronder het klierweefsel in de borsten.

Zie hiervoor ook mijn BLOG “Het MIS ofwel Mucosa Immuun Systeem en de huid” van 21-7-2014.

Bij verstoringen in het immuunsysteem in de darmen zijn lymfocyten ofwel witte bloedlichaampjes betrokken die op hun beurt weer communiceren met andere lymfocyten in het lichaam en ook daarmee zelfs op afstand invloed uitoefenen in andere delen van het lichaam. Het gehele systeem dat daar verantwoordelijk is heet het MIS ofwel Mucosa Immuun Systeem dat betrokken is bij alle slijmvliezen in het menselijk lichaam. Het klierweefsel van de borst behoort als onderdeel van het MIS tot het BALT (Bronchus associated Lymfphoid tissue), waartoe de longen, traan- en speekselklieren, borst (melk) klieren behoren.

Andere voorbeelden van dit soort immuun reacties "op afstand" zijn een loopneus na het eten van specifieke allergenen (voedsel waar je allergisch op reageert of waar er sprake is van intolerantie), jeuk op de huid na het eten van bijvoorbeeld aardbeien, buikpijn, opgeblazen gevoel bij bepaalde voeding of benauwdheid in de longen na inhalatie van allergenen.

Heb je zelf last van cysten of ken je anderen die dit – vaak terugkomende probleem – hebben, denk dan eens aan de relatie met de darmen en raadpleeg bijvoorbeeld een darmtherapeut, een natuurdiëtist of huidtherapeut die bekend is met deze relatie. Het aanpassen van je leefstijl en vooral je voedingspatroon kan een belangrijke rol spelen bij de preventie van cysten. In mijn eigen praktijk heb ik hele positieve ervaringen gezien van mensen met cysten die door een ander voedingspatroon zelf konden bijdragen in preventie van nieuwe cysten. Deze mensen merkten tevens dat ze door anders te gaan eten op allerlei fronten 'beter in hun vel' gingen zitten. Ze kregen vaak meer energie en een verbeterde darmfunctie en stoelgang.

Graag zie ik je reactie op deze blog met jouw ervaringen tegemoet en eventuele feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"

Namaste,

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut

139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page