top of page

Acne, eczeem en relatie met darmen


Als huidtherapeut zie ik dagelijks mensen met tal van huidklachten zoals acne, eczeem, droge huid, en andere huidafwijkingen. De uitwendige therapiemogelijkheden voor huidklachten zijn in de loop der jaren flink uitgebreid en de h

uidtherapie praktijk kent een scala aan effectieve behandelmogelijkheden.

Uit studie en ervaring is het mij als huidtherapeut echter steeds duidelijker geworden dat alleen uitwendige therapie vaak ontoereikend is. Dit komt omdat de oorzaak van de klacht(en) niet daadwerkelijk wordt aangepakt. Zo ben ik mij verder gaan verdiepen in mogelijke oorzaken van huidklachten en andere fysieke (en vaak ook emotionele) klachten. In 2009 heb ik een opleiding Darmtherapie bij Ortho Linea gevolgd en deze Cum Laude afgesloten. Deze opleiding gaf me meer inzicht om de relatie van de darmen met huidklachten beter te kunnen begrijpen.

Met mijn opgedane kennis kan ik nu (huid)patiënten nog beter begeleiden in herstel van de (huid)klachten.

Ook bij acne is een duidelijke – zij het nog niet voldoende onderzochte – relatie met een verstoring in de darmen. Mogelijk speelt ook het gebruik van antibiotica hierin een rol. Wanneer de acne na het ondergaan van acnetherapie en het volgen van een aangepast dieet onvoldoende herstelt, is er mogelijk fysiek meer aan de hand zoals een verstoorde darmfunctie. In dat geval kan er door middel van een ontlastingsonderzoek via een erkend laboratorium gekeken worden naar het functioneren van de darmen. Dit ontlasting onderzoek kan inzicht geven in de conditie van de (dikke) darm en zo een mogelijk antwoord geven op oorzaken van de acne van binnenuit. Uiteraard kan ook reeds bij het begin van de acnetherapie een feces onderzoek worden aangevraagd zodat in een vroeg stadium al gekeken kan worden naar mogelijke (inwendige) oorzaken. Bij complexere darmklachten en vragen verwijs ik eventueel door naar meer gespecialiseerde darmtherapeuten.

Graag zie ik je reactie op deze blog met jouw ervaringen tegemoet en eventuele feedback.

PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!

"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"

Namaste,

Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut

160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page