top of page
Huidtherapie darmtherapie huid darm
 
Huid-darmtherapie trajecten
 
“Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dé expert praktijk voor mensen met chronische huid- en darmklachten!

 

Een boom of struik begint altijd als een zaadje dat op de grond valt waarna het begint te groeien mits de bodem goed en gezond is. Het kleine stekje groeit daarna langzaam uit tot een volwassen exemplaar. Het klimaat kan dit proces beïnvloeden. Langdurige droogte of juist water, te weinig voedingsstoffen in de grond of de verkeerde samenstelling kunnen ervoor zorgen dat de boom of struik niet goed kan groeien, ziektes krijgt zoals schimmels of zelfs kan afsterven.

In jouw buik en op jouw huid gaat het er vergelijkbaar aan toe. De gezonde bacteriën en schimmels in de darmen noemen we de darmmicrobiota. Ze komen vanaf de geboorte via de mond binnen in het spijsverteringskanaal. Daar zullen ze in de darmen gaan uitbreiden tot een evenwichtige samenstelling bacteriën die meehelpen aan je immuunsysteem en je spijsvertering. Wanneer er iets mis gaat met de leefomstandigheden waarin deze bacteriën zich goed voelen, kan de samenstelling en het aantal bacteriën veranderen en uiteindelijk zelfs leiden tot ziektes en huidproblemen. Je leefstijl, voedingspatroon, beweging en ook stress zijn allemaal factoren die invloed kunnen hebben op deze darmmicrobiota.

 

Hoe lang duurt een huid-darm traject?

Een traject van herstel van de huid in combinatie met het verbetering van je darmen is niet eenvoudig en vergt van ons beiden optimale inzet, de nodige tijd en vooral ook geduld. Je hebt je klachten vermoedelijk al jaren en waarschijnlijk al van alles geprobeerd op het gebied van voeding en supplementen. Dus dan is het logisch dat deze problemen niet zomaar over gaan. Mocht je denken dat je jouw huid- en darmklachten snel met een simpel pilletje en zonder dieet kan oplossen dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Samen gaan we er 100% voor, anders niet! Mijn ervaring is dat je echt bereid moet zijn om er voor te gaan, anders werkt het niet of onvoldoende en verspillen wij allebei onze tijd. En jij wilt herstellen en je beter voelen dus aan jou de keuze.

 

In principe bestaat elk darmtherapie traject uit twee consulten, een ontlastingonderzoek en een schriftelijke uitwerking van de uitslag van dit onderzoek met daarbij een op maat gemaakt behandelplan. Tevens wordt advies gegeven over aanvullende supplementen en prebiotica / probiotica ter verbetering van de darmen en de spijsvertering. De kosten van een traject worden voorafgaand aan het traject betaald. De kosten van supplementen en/of pre- en probiotica vallen hierbuiten en worden apart berekend.

 

Het kan zijn dat er na dit traject nog 1 a 2 consulten nodig zijn en in uitzonderlijke gevallen mogelijk nog meer. Dat hangt van vele factoren af en is van te voren niet te voorzien. Mijn ervaring is dat wanneer jij je voor de volle 100% inzet om mijn adviezen op te volgen en steeds op tijd terugkoppelt wanneer je onverhoopt toch vast loopt in je proces zodat ik je verder kan helpen, het mogelijk moet zijn om binnen een half jaar tot 1 jaar een goed resultaat te behalen, soms zelfs al binnen een paar maanden.

 

Hoe ziet een huid-darmtraject er ongeveer uit:   

 • Keuze darmtraject: we hebben reeds kort via telefoon/email je hulpvraag besproken en samen een darmtraject gekozen. Voorafgaand aan het 1e consult betaal je voor het gewenste traject (zie Tarieven darmtherapie) en we spreken een datum af voor het 1e consult. Je vult de uitgebreide anamneseformulieren die je per email hebt ontvangen zo goed mogelijk in en stuurt ze per post of email op tijd naar mij retour zodat ik kan inlezen en mij goed voor kan bereiden op jouw komst. 

 • Het eerste consult: nu bespreken we samen je hulpvraag en je ingevulde anamnese en ik bekijk je huid en stel je aanvullende vragen. Tevens krijg je een set mee voor het 1e ontlastingsonderzoek + uitleg hoe je dit moet gebruiken. Indien mogelijk krijg je vandaag al de eerste adviezen voor een dieet en verandering van leefstijl. Thuis ga je op een geschikt moment ontlasting 'opvangen' en dit in de speciale envelop opsturen naar het laboratorium. Laat even weten wanneer het op de post is gegaan, dan kan ik het in de gaten houden. Ongeveer 1,5-2 weken later zullen we de uitslag kunnen verwachten. Zodra jij bericht krijgt, infomeer jij mij hierover.

 • Het tweede consult: de uitslag van het ontlastingsonderzoek heb ik reeds via het laboratorium of via jou per email/post ontvangen en op basis van deze uitslag en jouw anamnese maak ik voor jou een behandelplan op maat waarmee jij gelijk aan de slag kunt gaan. In het behandelplan wordt een voorstel gedaan op het gebied van

  • voeding (dieet),

  • leefstijl verandering,

  • darmtherapie en

  • aanvullende supplementen zoals vitamines, prebiotica en probiotica ten behoeve van je herstel.

  • NB: Hou rekening met bijkomende kosten voor deze supplementen, deze kosten vallen niet onder het darmpakket compact en darmpakket eczeem / acne. We maken een vervolgafspraak waarin we het uitgewerkte plan kunnen bespreken alsmede het gebruik van eventueel aanvullende supplementen. Indien er nog vragen zijn kan je die nu ook stellen.  

 • Overleg huisarts: indien nodig en gewenst overleg ik n.a.v. van de uitslag van je ontlastingsonderzoek - uiteraard na jouw goedkeuring - met je (huis-)arts. Denk aan overleg over de inzet van antibiotica (bij bacteriële belasting) of antimycotica (bij schimmelbelasting) of wanneer een aanvullend bloedonderzoek (zoals bij mogelijke vitamine tekorten) of ontlastingonderzoek nodig mocht zijn (zoals bij het vermoeden van parasieten belasting) dat via de (huis-) arts kan gaan. 

 • Het therapie plan is klaar: je gaat na de uitleg van het therapieplan naar huis om zelf aan de slag te gaan met je dieet en eventuele supplementen t.b.v. de darmtherapie. Wanneer je thuis in de maanden daarna nog vragen hebt dan mag je bij korte vragen over dit plan een mail sturen. Wanneer ik het kort kan beantwoorden dan zijn hier geen kosten aan verbonden. Wanneer het complexe hulpvragen zijn die mij meer dan 10 minuten duren om te beantwoorden, dan wordt een 'kort consult' gerekend'.

 

Vervolg consulten:

 • Mocht je na verloop van tijd een aantal vragen hebben met betrekking tot het therapieplan, dan kan je een afspraak maken voor een 'kort consult' telefonisch, per email of in de praktijk. Een 'kort consult' bedraagt max. 30 minuten. Meestal is dit voldoende om verder te kunnen. Het herstel van je darmen en huid vergt tijd, hou daar rekening mee. Ook zal je lichaam de tijd nodig hebben om op deze therapie en supplementen te reageren. Een vervolg consult is meestal pas nodig na ongeveer 8-12 weken.

 • Een uitgebreid vervolg consult: het kan zijn dat de behandeling en/of het dieet en adviezen moeten worden bijgesteld. Het consult huid-darm (max. 60 minuten) omvat tevens de uitwerking van de vervolg-adviezen.  

 • Vervolg ontlastingonderzoek: afhankelijk van de klachten, ingezette medicatie zoals antibiotica, prebiotica en probiotica kan het zinvol zijn om een (deel) vervolgonderzoek te doen zoals controle check op schimmels of om te zien of de darmflora samenstelling aan het verbeteren is. Dit zal altijd in overleg gebeuren. Ook kan het zijn dat - in een later stadium - aanvullende diagnostiek gewenst is zoals een test op glutenintolerantie, vitamine D gehalte, histamine gevoeligheid, etc. Dit kan afhankelijk van de aard van het onderzoek via ontlasting, en/of (druppels) bloed, urine en/of speeksel.    

 • Samenwerking andere zorgverleners: soms kan het nodig zijn om aanvullende therapie van een andere therapeut te ondergaan. Ik werk vaak samen met kinesiologen (bij o.a. onbewuste energetische blokkades en spanningen) en orthomoleculair diëtisten (zoals bij complexere hulpvragen op het gebied van voeding in combinatie met bijv. reeds te gebruiken medicatie die noodzakelijk is). Een verwijzing naar een van deze therapeuten gaat altijd op basis van vrijwilligheid, het is dus een vrijblijvend advies van mij dat je zelf kan opvolgen. Uiteraard ben je ook altijd vrij om je eigen aanvullende therapie en therapeut te kiezen.

 

 

 

Tevens bied ik naast huid- en darmtherapie ook huidcoaching aan voor jou zelf, gericht op jouw lifestyle met als doel een gezondere huid, een gezonder lichaam en een gezonde geest. Graag bied ik je de kans om niet alleen op korte termijn resultaat te krijgen maar ook met jou te werken aan mooie lange termijn resultaten zodat je van top tot teen "lekker in je vel" kunt gaan komen!

 

Mijn passie is mijn missie: met liefde jou op weg helpen naar een gezonde en mooie huid van buiten en binnenuit en ik werk steeds vanuit mijn hart om dit mogelijk te maken! Spreekt jou dit aan, kom dan gerust eens langs!

 

Tot ziens?

 

Marcelline Goyen,

Erkend huidtherapeut, lid NVH & gespecialiseerd in darmtherapie

Huidtherapie darmtherapie huid darm
Huidtherapie darmtherapie huid darm
bottom of page