top of page
Huidtherapie darmtherapie huid darm
 
Huid-darmtherapie
 
“Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dé expert praktijk voor mensen met chronische huid- en darmklachten!

​

Relatie huid en darmen:
Misschien ben jij op deze site terechtgekomen omdat je al een tijdje last hebt van je huid en je ook nog eens last hebt van je darmen. In eerste instantie zal je vast gedacht hebben dat huid en darmen geen relatie met elkaar hebben, want daar had je nog nooit van gehoord, toch?

Al jaren zie ik in mijn praktijk als huidtherapeut een duidelijke relatie tussen huidklachten en huidaandoeningen zoals acne, rosacea en eczeem en problemen in de darmen. En steeds meer cliënten ervaren de gunstige invloeden van het behandelen van huidproblemen via de darmen in plaats van alleen via de buitenkant op de huid zelf!

Langzaamaan wordt ook in de wetenschap duidelijker dat er wel degelijk een relatie is tussen de huid en de darmen. En eigenlijk is die relatie logisch, want de darmen zijn een verlengstuk van de huid en zijn als het ware de ‘naar binnen gekeerde’ buitenwereld. Zowel de huid als de darmen hebben een belangrijke laag aan micro-organismen, ook wel flora genoemd, met voornamelijk bacteriën en schimmels. Onze dagelijkse voeding passeert ons hele spijsverteringskanaal "van mond tot kont". Onderweg wordt het voedsel gemalen, verteerd en de voedingsstoffen worden opgenomen. Dat wat het lichaam niet nodig heeft wordt opgeslagen (in vetten) of met behulp van vezels en bacteriën uitgescheiden als ontlasting ofwel poep. De darmbacteriën spelen een belangrijke rol in het verteringsproces alsook in het immuunsysteem.

​

MIS Mucosa Immuun Systeem en de afweer in de darmen:
Het immuunsysteem ofwel de afweer van ons lichaam speelt zich voor ongeveer 70% af in onze darmen. Hierbij spelen deze darmbacteriën een belangrijke rol in de 1e afweer tegen ziekmakende micro-organismen. Onderling kunnen bacteriën met elkaar communiceren en elkaar èn het immuunsysteem in het hele lichaam beïnvloeden. Dit verklaart waarom ook de huid onder invloed staat van wat er in de darmen gebeurt. Langzaamaan wordt steeds duidelijker dat een veranderde samenstelling van de darmbacteriën grote invloed heeft in tal van aandoeningen waaronder obesitas, diabetes, mentale problemen en ook huidziektes zoals eczeem en acne. Daarom is een goede gezondheid in de darmen eigenlijk de basis voor een algehele gezondheid van het lichaam en dus ook van de huid.
Wanneer het immuunsysteem in de darmen (GALT) in problemen raakt, bijvoorbeeld door stress, verkeerde voeding, medicatie, antibiotica etc., dan heeft dit ook invloed op het immuunsysteem in andere delen van het lichaam zoals in de longen, de lymfe en de huid. Zie ook mijn blog hierover: “Het MIS ofwel Mucosa Immuun Systeem”.

 

Signalen van een zieke huid
Een niet gezonde huid is een signaal dat het ergens in en/of op het lichaam verkeerd gaat. Vaak ligt het probleem dan in verkeerde voeding en/of problemen in de spijsvertering, wat klachten kan geven zoals concentratieproblemen, aanhoudende vermoeidheid, allergieën, hoofdpijn of migraine etc, en uiteraard ook darmproblemen zoals prikkelbare darm PDS en/of een moeilijke stoelgang zoals obstipatie of juist veelvuldig diarree of opgeblazen buik.

Wanneer iemand huidproblemen heeft is er meestal ook sprake van een verstoring in de spijsvertering, maag en/of darmen. Bijzonder genoeg hebben veel van deze mensen niet in de gaten dat ze spijsverterings- en darmproblemen hebben. Dit komt enerzijds omdat we niet graag over onze spijsvertering en onze stoelgang praten. Zodoende gebeurt het vaak dat mensen niet beseffen dat hun spijsvertering en/of poep patroon wellicht - heel - afwijkend en ongezond is terwijl men dat zelf ‘heel gewoon vindt’. Zo zie ik mensen die regelmatig nare mondgeur en/of oprispingen hebben vlak na een maaltijd. Of mensen die maar 1-2x per week ontlasting hebben (ik noem dat verstopping ofwel obstipatie) wat dus in feite een afwijkend ontlastingspatroon is en daarmee een teken van een verstoring in de darmen. Ook zijn er mensen die bijna dagelijks diarree hebben en – omdat ze dat al hun hele leven hebben – dit wonderlijk genoeg heel gewoon vinden. Andere spijsvertering- en darmsignalen kunnen bijvoorbeeld zijn: maagbranden, vol en opgeblazen gevoel na een bepaalde maantijd, borrelende buik, darmkrampen, overmatige – stinkende en/of knallende – winden etc. Hoe ziet jouw ontlasting eruit en herken jij een of meer van bovengenoemde klachten?

Hoe is jouw ontlasting en waarom is dat belangrijk?
De ontlasting die we produceren kan veel vertellen over het "eindproduct" van ons lichaam. Ik zie het als een product van de fabriek “het lichaam” en dit eindproduct hoort een normale redelijk stevige ontlasting ofwel poep te zijn die niet plakt aan de WC. Ook hoort bij een gezonde stoelgang dat je weinig toiletpapier nodig hebt om je billen schoon te maken. Signalen van een afwijkende stoelgang zijn: te dunne poep of zelfs diarree of juist heel hard en klonterig, blijft de poep drijven (bijv. te vet of door gasvorming van bacteriën), sterke vieze geur, afwijkende kleur (gelig, groenig, zwart), onverteerde resten in de poep etc.
Kortom: Als je je ontlasting in de gaten houdt, kan dit het je veel meer vertellen over jouw gezondheid dan je wellicht ooit voor mogelijk gehouden had. Daarom is het goed om dagelijks je ontlasting te bekijken, zie, ruik en ‘luister’ naar de signalen van je lichaam of alles nog gezond functioneert! Twijfel je of jouw ontlasting 'normaal en gezond' is , maak dan eens een afspraak bij mij of stuur mij een mail!

Wat als jouw darmen niet in orde zijn?
Iedereen die bij mij komt met huidproblemen krijgt voedingsadviezen die meehelpen de huid en de darmen gezonder te maken. Welke adviezen dit zijn hangt mede af van de huidaandoening en de conditie van jouw darmen. Het mooie nieuws is dat je heel veel zelf kunt doen aan de gezondheid van jouw huid en daarmee ook aan jouw darmen en dus je algemene gezondheid. De meeste positieve ‘bijwerkingen’ bij verandering van je leefstijl en voeding zijn: fitter voelen, meer energie, beter humeur, rustige darmen, geen of minder hoofdpijn/migraine, minder of geen medicatie meer nodig hebben en ga zo maar door. Alles in het lichaam heeft met elkaar te maken en dat maakt het zo mooi om er zelf mee aan de slag te gaan, met behulp van mij als jij dat wilt! Graag bied ik je de kans om niet alleen op korte termijn resultaat te krijgen maar ook met jou te werken aan mooie lange termijn resultaten zodat je van top tot teen "lekker in je vel" kunt gaan komen!

​

Om je op weg te helpen naar een gezondere leefstijl en gezondere huid/darmen, zet ik tal van tips op mijn website zoals makkelijke recepten die weinig tijd kosten (daar ben ik zelf ook heel dol op) en leuke en mooie boekentips. Start je met een Huid-darmtherapie Traject, dan krijg je ook nog gratis mooie E-books met nog meer tips en recepten voor een gezonde huid van binnenuit.

​

Heb jij huidproblemen en vermoed je dat het wellicht ook een relatie kan hebben met jouw darmen, mail of bel me gerust en we kunnen dit in een kort consult telefonisch, per email of in mijn praktijk bespreken. Want mijn passie is mijn missie: met liefde jou op weg helpen naar een gezonde en mooie huid van buiten en binnenuit en ik werk steeds vanuit mijn hart om dit mogelijk te maken! Spreekt jou dit aan, kom dan gerust eens langs!

 

Tot ziens?

 

Marcelline Goyen,

Erkend huidtherapeut, lid NVH & gespecialiseerd in darmtherapie

Huidtherapie darmtherapie huid darm
Huidtherapie darmtherapie huid darm
bottom of page